Toekomst worstelsport ziet er rooskleurig uit

Rahiem Mohamed worstelde als een tijger en versloeg Soeradj Kowlesar voor de derde keer dit jaar (foto: Regillio Derby)
Rahiem Mohamed worstelde als een tijger en versloeg Soeradj Kowlesar voor de derde keer dit jaar (foto: Regillio Derby)

Antonio Troenodikromo is zowel nationaal als internationaal ongeslagen in zijn klasse (foto: Regillio Derby)
Antonio Troenodikromo is zowel nationaal als internationaal ongeslagen in zijn klasse (foto: Regillio Derby)

Widesh Ramcharan (r) werpt Yannick Willems omver en maakt 4 punten (foto: Regillio Derby)
Widesh Ramcharan (r) werpt Yannick Willems omver en maakt 4 punten (foto: Regillio Derby)

Delano Muntslag kan zich nu worstelkampioen van Suriname noemen (foto: Regillio Derby)
Delano Muntslag kan zich nu worstelkampioen van Suriname noemen (foto: Regillio Derby)
De toekomst van de Surinaamse worstelsport ziet er rooskleurig uit, als we nagaan wat de nationale kampioenschappen (NK) afgelopen zondag als resultaat opgeleverd hebben Na jaren was de focus van de kampioenschappen niet op Adarsh Kewal of Amresh Bihariesingh. De nieuwe garde heeft zich aangediend en de groei in de breedte bij de jeugd is goed te noemen. Uit de 42 deelnemers waren er 23 jeugdworstelaars. De nieuwe toppers van Suriname in wording zijn onder andere Delano Muntslag, Widesh Ramcharan, Rahiem Mohamed, Rafael Quartier, allemaal de nieuwe kampioenen in de seniorenklasse. Bij de jeugd zullen komend jaar onder andere Marciano Tsang, Patrick Tran van Can, Akash Gharbaran de overstap maken naar de senioren, wat meer toppers bij elkaar brengt.
Delano Muntslag heeft zich heel snel, binnen een jaar, ontwikkeld tot een kanjer. De zoon van martial arts-guru Iwan Muntslag en broertje van Gino Muntslag, maakte eind augustus nog zijn debuut, maar verloor toen grandioos van Viresh Debidin van WV Commewijne met 11-1. Drie maanden hierna komt hij terug en na keihard trainen onder leiding van vader Iwan, verslaat hij Debidin nu snel middels touche in de eerste ronde. Adarsh Kewal, de onttroonde kampioen die dit jaar niet meegedaan heeft, had maanden terug de Surinaamse Worstelfederatie (SWF) al op de hoogte gebracht van zijn opvolger. ‘Hij is een topper’, zei Kewal toen al. Hij had Delano als enige sparringpartner tijdens de Centrale Trainingen van de SWF in juni.
Een andere veelbelovende worstelaar is de Nickeriaan Widesh Ramcharan van WV Hind-Keserie. Hij kwam een klasse hoger uit tijdens NK 2014, maar dat hinderde hem niet om zijn tegenstanders middels touche’s te verslaan en de titel te pakken. Ook Rahiem Mohamed (Jai-Hind), die in de lichtste klasse, -55kg, uitkomt, mag gerekend worden tot de worstelaars met de snelste technieken. In de finale dit jaar stond hij tegenover worstelaar van het jaar 2012, Soeradj Kowlesar. Voor de derde keer dit jaar was hij beter dan Kowlesar en won ook op touche. Rafael Quartier van WV Commewijne is sterk, maar moet technisch nog veel leren. Desondanks is hij in de klasse tot 86kg de kampioen geworden, door als enige worstelaar op NK 2014 drie keer in actie te komen. Quartier versloeg drie Nickerianen van Jai-Hind op rij, te weten Remie Padarath, Rudie Padarath en vervolgens in de finale Soerdas Roepa.
In de jeugdklasse waren er dit jaar veel nieuwelingen, dat bewijst dat deze sport groeit. Antonio Troenodikromo blijft onverslaanbaar in zijn klasse. De international won voor de derde keer op rij de titel in zijn klasse. Weliswaar ondervond hij veel tegenstand van debutant Amit Shri van WV Meerzorg. Amit, die samen met zijn broer Rohit meedeed, beloven beiden ook goede worstelaars te worden gezien hun inzet. Patrick Tran van Can blijft ook onverslaanbaar in zijn klasse, terwijl zwaargewicht Marciano Tsang voor de zoveelste keer de betere was dan Aakash Ramdien. Weliswaar is Ramdien veel gegroeid en doet het steeds beter.
Met de NK is het worstelseizoen 2014 afgesloten. In het eerste kwartaal van 2015 staat een groots internationaal toernooi op programma. Daarvoor vindt in januari de Opo-Yari-activiteit plaats, waarbij alle kampioenen gehuldigd zullen worden. De SWF bereidt ook een project voor om worstelen bij de jeugd te promoten, om zo meer leden te werven voor de verschillende scholen.
Overzicht van alle kampioenen en semikampioenen:
Junioren:

11-13 jaar t/m 40 kg:
1. Sahil Satram (Jai Hanoeman) – 2. Atish Satram (Jai Hanoeman)
13-15 jaar t/m 50kg:
1. Nilesh Poeran (Hind-Keserie) – 2. Stephan Brunings (Commewijne)
13-15 jaar t/m 72kg:
1. Akshay Mohan (Jai Hind) – 2. Akshay Mahabal (Hind-Keserie)
16-17 jar t/m 55kg:
1. Antonio Troenodikromo (Commewijne) – 2. Amit Shri (Meerzorg)
16-17 jaar t/m 60kg:
1. Ghanshaam Ramcharan (Hind-Keserie) – Guillermo Nijman (Commew.)
16-17 jaar t/m 69kg:
1. Micha Willems (SC Tatami) – 2. Rohit Shri (Meerzorg)
16-17 jaar t/m 76kg:
1. Patrick Tran van Can (SC Tatami) – 2. Soeradj Jagdew (Meerzorg)
16-17 jaar t/m 100kg:
1. Marciano Tsang (Meerzorg) – 2. Aakash Ramdien (Commewijne)
Senioren:
-60kg:
1. Rahiem Mohamed (Jai-Hind) – 2. Soeradj Kowlesar (Jai Hanoeman)
-74kg:
1. Widesh Ramcharan (Hind-Keserie) – 2. Yannick Willems (SC Tatami)
-86kg:
1. Rafael Quartier (Commewijne) – 2. Soerdas Roepa (Jai-Hind)
-96kg:
1. Delano Muntslag (SC Tatami) – 2. Viresh Debidin (Commewijne)

error: Kopiëren mag niet!