Asis Gajadien: ‘Presidentskandidaten moeten draagvlak kunnen tonen’

Prominent lid van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP ) en tevens assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat de inmiddels bekende presidentskandidaten draagvlak moeten tonen. ‘Het is gemakkelijk om jezelf als kandidaat naar voren te schuiven, maar word je wel door het volk gedragen?’ vraagt de politicus zich af. Ondervoorzitter Raymond Sapoen van Pertjajah Luhur (PL) is door partijvoorzitter Paul Somohardjo voorgedragen als presidentskandidaat. “Hij gelooft in de Almachtige, hij is integer, is jong, universitair geschoold en heeft geen strafblad, niet eens een bekeuring”, zei Somohardjo op de feestvergadering ter ere van de zestiende verjaardag van de partij. Sapoen is de derde kandidaat die uit de combinatie van zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, PL, BEP, KTPI, SPA en DA‘91), de zogenaamde G7, naar voren is geschoven. De overige kandidaten zijn Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Celsius Waterberg (BEP). Gajadien vindt dat op dit moment een schijn wordt gewekt alsof alle kandidaten, zowel binnen de G7 als andere partijen, voldoende draagvlak genieten. Zo een draagvlak kan men volgens de volksvertegenwoordiger pas bij de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 2015 kunnen tonen. Hij vindt het daarom prematuur om de kandidaten bekend te maken.
Partij met de meeste zetels maakt kans op presidentschap
Naast zijn combinatie hebben ook de Nationale Democratische Partij (NDP), de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) en de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (Ping) respectievelijk de partijvoorzitters Desi Bouterse, Ronny Brunswijk en Ramsoender Jhauw voor de hoogste post geschoven. Gajadien zegt dat het een gezonde zaak is dat partijen de vrijheid tonen om hun eigen presidentskandidaten naar voren te schuiven. Echter moeten zij wel rekening mee houden dat Suriname geen presidentieel stelsel kent, waarbij deze kandidaten het tegen elkaar zouden kunnen uitvechten. Met het parlementair systeem dat Suriname heeft zal het staatshoofd uiteindelijk na de verkiezingen van mei 2015 in De Nationale Assemblee (DNA) worden gekozen. Indien dit niet lukt, is het dan bij de Verenigde Volksvergadering (VVV). Volgens Gajadien zal de samenleving dit draagvlak aan het door hun uitgekozen presidentskandidaat moeten geven door zoveel mogelijk voor parlementskandidaten van een desbetreffende partij te stemmen. De partij met de meeste zetels maakt dan meestal de kans op de post voor het hoogste ambt. Hoewel Suriname geen direct door het volk gekozen president kent, lijkt de kans groot dat keuze voor de president een grote invloed zal hebben op deze verkiezingen. Van G7 – die binnenkort een officiële naamsverandering zal ondergaan – verwachten veel analisten dat Santokhi de uiteindelijke presidentskandidaat zal worden, tenzij de NPS sterk terugkomt in de peilingen en NPS-leider Gregory Rusland zich kandidaat zou stellen. De analisten stellen dat de uiteindelijke strijd zal gaan tussen Santokhi en Bouterse. Voor zover Gajadien weet is er binnen de G7 niets afgesproken over de presidentskandidaat van de combinatie.
FR

error: Kopiëren mag niet!