Mahinder Jogi: ‘Bouterse vertrapt rechten van burgers langs route spoorbaan’

NF/VHP-assembleelid Mahinder Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat hij zich nog steeds niet kan voorstellen hoe president Desi Bouterse op politieke podia een treinproject aankondigt, zonder dat hij eerst is nagegaan welke last de bewoners langs de spoorbaan zouden ondervinden. ‘Bouterse vertrapt rechten van burgers langs de route van de spoorbaan’, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Volgens Jogi gaat het hier om een zaak die ingrijpend is en hierdoor goed voorbereid zou moeten worden. Daarnaast is het parlement nimmer in kennis gesteld over de uitvoer van dit grootschalig project. Mensen langs de route moeten volgens hem duidelijkheid krijgen over wat de mogelijke consequenties voor hun zullen zijn. Echter gebeurt dit niet en gaat men dan gewoon overhaast te werk. ‘Ik krijg hierdoor het gevoel dat men andere doelen nastreeft met dit project’, zegt Jogi. Het assembleelid wil niet een situatie hebben, waarbij zo een groot bedrag wordt uitgegeven en het project halverwege wordt gestopt. De overheid kan dan wederom met schadeclaims worden geconfronteerd zowel van de zijde van de ING bank, die voor de lening zal zorgen en Strukton, de mogelijke uitvoerder. ‘Het bewijst ligt vlak voor onze neuzen. Kijk maar naar Ballast Nedam en de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS). Suriname moet door wanbeleid van mensen uit het Kabinet van de President miljoenen aan schadeclaims betalen’, benadrukt de parlementariër.
Jogi zegt dat het aangekondigde bedrag van Euro 130 miljoen ergens op de begroting van 2014 te zien zou moeten zijn. Echter staat dat niet eens in de begroting voor het dienstjaar 2015 aangegeven. ‘Wanneer het staatshoofd nu zegt dat hij een additionele begroting hiervoor gaat indienen, zegt hij dan ook gelijk dat hij iets gedaan heeft dat niet correct is.’ Jogi zegt dat de additionele begroting hiervoor ingediend zal worden om de fout van de regering recht te trekken. Dit is waarom hij ook steeds zegt dat de regering probeert om zand in de ogen van het volk te strooien. ‘Als Bouterse met open ogen wil dromen, mag hij dat wel. Alleen moet hij het volk geen dupe daarvan laten worden.’ Volgens de VHP’er moet niet uit het oog worden verloren dat het niet om een bedrag van SRD 13 gaat, maar om Euro 130 miljoen. De regering moet daarom duidelijk kunnen aangeven waarom het project nodig is en waarom een gigantisch bedrag van Euro 130 miljoen geleend moet worden. ‘Wat zijn de leningsvoorwaarden?’, vraagt het DNA-lid zich af.
Belangrijk is om ook aan te geven hoe dit bedrag zal worden terugverdiend. Gezien de route en mogelijke hoge prijskaart zal het dan om een failliet draaiend project gaan. Het is daarom een drogreden dat de president aangeeft dat de trein schoolkinderen zal helpen op tijd van huis naar school te vertrekken. Dit, omdat er veel goedkopere manieren zijn om dit probleem op te lossen. Jogi wil van de regering weten of Strukton inderdaad het project zal uitvoeren of niet. Volgens hem heerst nog steeds teveel onduidelijkheid daarover en wil men de samenleving vijf maanden voor de verkiezingen binden aan zo een project. ‘Ik vind dat het treinproject kan en mag komen, maar laat het goed voorbereid zijn. Laat er duidelijkheid, openheid en transparantie zijn’, aldus de volksvertegenwoordiger.
FR

error: Kopiëren mag niet!