Jhauw: “Met mij als president wordt het treinproject van de tafel geveegd”

JhauSuri Shopping-eigenaar en voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (Ping) Ramsoendar Jhauw, zegt aan Dagblad Suriname dat indien hij na de verkiezingen van mei 2015 gekozen wordt tot president, hij onmiddellijk een punt zal zetten achter het aangekondigde treinproject van de regering. ‘Met mij als president wordt het treinproject van de tafel geveegd’, benadrukt de politicus. Op dit moment hoopt hij dat er geen aanvang wordt gemaakt met de werkzaamheden van dit project. Indien dit wel gebeurt, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de economie. Jhauw verzekert dat hij dit bij zijn politieke campagne zal benadrukken. ‘Wie niet voor Ping wil stemmen, omdat ik het afkeur, hoeft dan niet voor Ping te stemmen!’, benadrukt de politicus. De Ping-topman zegt niet te vrezen, omdat hij open en transparant wil zijn om aan te geven dat dit project het volk zal stroppen. ‘Een ieder weet dat het onlangs aangekondigde treinproject van de regering niet haalbaar is. Zelfs NDP`ers met dode hersenen weten dat dit treinproject niet haalbaar is’, benadrukt Jhauw. De politicus doet deze uitspraken op basis van een door hem gemaakte berekening die duidelijk aantoont dat het bedrijfseconomisch niet haalbaar is om de treinen op het traject te onderhouden. Volgens een berekening van Jhauw zou er minimaal Euro 25 miljoen per jaar afgelost moeten worden om het project draaiende te houden. Dat is minimaal Euro 2 miljoen per maand of circa Euro 70.000 per dag. ‘Van waar ga je die Euro 70.000 halen?’, vraagt de Ping-topman zich af. Jhauw zegt dat indien een ticket SRD 20 zou kosten, er minimaal 7.000 passagiers per dag vervoerd zouden moeten worden. Dat komt gelijk op 500 tot 600 passagiers per uur. Het project heeft een prijskaartje van Euro 130 miljoen. Jhauw zegt dat bij het afbetalen van deze lening uiteindelijk zal blijken dat het dubbele van dit bedrag is uitgegeven. Dit, omdat met een rentepercentage van 7 procent per jaar het bedrag in tien jaar neerkomt op Euro 260 miljoen. Bovendien heeft de regering spoorbouwer Strukton uit Nederland gevraagd om een haalbaarheidsstudie te doen, terwijl die ook kandidaat is voor aanleg en levering van materieel. ‘Dat is pure nonsens, omdat de spoorbouwer automatisch een positief rapport zal uitbrengen. Zij willen de gunning uiteindelijk krijgen!’, zegt de ondernemer. Jhauw vindt dat een onafhankelijke counteronderzoek gedaan zou moeten worden door een andere deskundige op dit gebied.
De Ping-voorzitter heeft het project vanaf de eerste dag afgewezen, omdat hij het totaal overbodig vindt. Uit ervaring weet hij dat een treinverbinding alleen geplaatst zou kunnen worden in steden waar er miljoenen mensen wonen. ‘In geen enkel ander land in de wereld is er een trein opgezet van zo een waarde met een inwonersaantal van maximaal 100.000 mensen in dat gebied’, aldus Jhauw. Hoewel het project niet haalbaar blijkt te zijn in zijn huidige traject, denkt Jhauw wel dat het nog kostendekkend zou zijn indien de spoorbaan in het centrum van Paramaribo zou lopen. Een voorbeeld is de Domineestraat die tot één van de drukste wegen van Suriname wordt gerekend. Echter blijft de betaling van de kaartprijzen nog een raadsel.
Over de samenstelling van de presidentiële werkgroep hoeft de politicus niet veel woorden vuil te maken. De politicus vindt dat mensen als raadsadviseur Eddy Jozefzoon en oud-minister Dewanand Balesar nooit voor dit project moesten zijn aangetrokken, omdat zij in het verleden al voor een debacle hebben gezorgd. Dit duidt volgens hem duidelijk erop dat president Desi Bouterse gewoon een dagje is opgestaan en dit grootschalig project heeft aangekondigd. Grootschalig in de zin dat dit spoorwegproject het bruggenproject van zijn partijgenoot Jules Wijdenbosch moet overtreffen.
FR

error: Kopiëren mag niet!