Eerste PSA-kaarten uitgereikt

Op 5 december kregen de eerste 15 personen hun PSA-kaarten uitgereikt. De wet van 21 januari 2014 houdende vaststelling van de status van personen van Surinaamse afkomst en rechten en plichten die uit die status voortvloeien, is op 5 december gepraktiseerd. DNA-lid Andre Misiekaba gaf aan dat het belangrijkste, het definiëren van de groep ‘Personen van Surinaamse Afkomst, al is geschied. Dit typeert Misiekaba als de kern van de zaak. Minister Leilis van Binnenlandse Zaken zegt dat met de Wet PSA de mogelijkheid voor de Surinamers in diaspora is gecreëerd actief hun bijdrage te leveren in de ontwikkeling van het land. Waarnemend president Robert Ameerali gaf aan dat het CBB de enige instantie in Suriname is die persoonsgegevens zou mogen verifiëren. “Hier begint het en hier eindigt het.” Hij gaf aan dat met de komst dan deze groep personen de werkdruk op CBB zal vergroten. Een PSA-gerechtigde is een persoon die niet de Surinaamse nationaliteit bezit en die in Suriname geboren is. Verder maakt men aanspraak op een PSA-kaart als één van de ouders en/of grootouders van de persoon van Surinaamse komaf is. De PSA-status wordt niet van rechtswege verkregen. De status kan ook niemand worden opgedragen. Als iemand voldoet aan de vereisten van de wet, mag die de PSA-status aanvragen.

error: Kopiëren mag niet!