Rechterlijke macht versterkt met vijf nieuwe rechters

1 Rechterlijke macht versterkt met vijf nieuwe rechters 2
FrontfotoEen tiental rechterlijke functionarissen is gisteren benoemd en beëdigd door president Desi Bouterse. Het gaat respectievelijk om de vijf plaatsvervangende leden Maytrie Kuldipsing, Marie Mettendaf, Danielle Karamatali, Sieglien Wijnhard en Rewita Chatterpal die nu benoemd zijn tot leden van het Hof van Justitie en vijf Raio-cursisten die benoemd zijn in de functie van plaatsvervangend lid van het Hof van Justitie. De nieuwe plaatsvervangende leden zijn Jane Jensen, Audrey Rotsburg, Sabitrie Gangadien, Silvana Bradley en Ishwarpersad Sonai. Volgens het staatshoofd is hiermee een aanvang gemaakt met de verdere versterking van de rechterlijke macht en de afwerking van het tekort waarmee de rechterlijke macht al jaren te kampen heeft. De regering is volgens hem ervan bewust dat een goede en onafhankelijke rechterlijke macht een waarborg is voor de economische groei en ontwikkeling van de rechterlijke macht. Zij wil daarom de van oudsher bestaande communicatie met de rechterlijke macht blijven koesteren.
Geen wonderen verwachten
Ook waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks is heel blij met de toevoeging van de nieuwe rechters. Echter wenst hij tegelijkertijd aan te geven dat de gemeenschap geen wonderen moet verwachten van deze vijf nieuwe magistraten. Met de 19 rechters die het Hof van Justitie nu ter beschikking heeft, is nog lang niet invulling gegeven aan de 40 rechters die het Hof nodig heeft. ‘Het tekort zorgt voor enorme achterstanden in voornamelijk de civiele sector en hoger beroepszaken’, benadrukt Rasoelbaks. Echter worden rechters niet zomaar van de straat geraapt, omdat het een situatie is waarbij de mensen opgeleid, geballoteerd, gescreend en jarenlange ervaring moeten opdoen voordat zij kunnen worden ingezet. Het is volgens hem een bijzondere aanwinst voor het Hof. Er zal een werkverdeling plaatsvinden. Volgens Rasoelbaks zal bij die vergadering van het Hof blijken hoe geprobeerd zal worden om de achterstanden in te lopen. Hij verwacht dat met het hard werken van deze rechters en de toekomstige rechters uit de RIO-opleiding een deel van de achterstand kan worden ingelopen. ‘Het is geen simpel werk, omdat deze functionarissen uren bezig zijn om rechtszaken voor te bereiden en vonnissen uit te werken. Het uitdenken van die beslissing is al een hele activiteit’, benadrukt de magistraat.
Rasoelbaks wil eraan werken om de scheve verhouding tussen de drie machten weg te werken. De hofpresident vindt dat deze qua rechtspositie bijzonder scheef staat. Opeenvolgende regeringen hebben volgens hem geen oog gehad voor deze scheve verhouding, omdat het hard werken van deze magistraten niet werd beloond. Hij is echter wel blij dat de huidige regering aan het inzien is dat de scheve verhouding tussen staatsmachten inderdaad moet worden weggewerkt, zodat er sprake is stabiliteit en evenwicht tussen deze machten. Rasoelbaks zegt dat het bij de rechtspositie van de rechters begint. Momenteel wordt onderhandeld om inderdaad een goede rechtspositie voor de rechters te creëren.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: