Baidjnath Panday neemt waar in functie pg

1 Baijnath Panday neemt waar in functie PGAdvocaat-generaal Roy Baidjnath Panday neemt vanaf 3 december waar in de functie van procureur-generaal (PG). Procureur-generaal Subhas Punwasi zwaait af. Hij is ingaande gisteren officieel met verlof. Het verlof sluit aan op zijn pensioen, dat in september 2015 ingaat.
De waarnemend pg zegt aan Dagblad Suriname dat hij in deze functie zal waarnemen, totdat de Punwasi officieel met pensioen gaat of totdat hij in deze functie officieel zal worden benoemd door president Desi Bouterse. De waarneming houdt in dat hij de werkzaamheden van Punwasi zal oppakken en verder gaat uitvoeren. Wat de pg aan voorzieningen getroffen heeft, is volgens Baidjnath Panday gebaseerd op de wet welke wordt tegengekomen in het reglement op de rechterlijke organisatie. Deze wet voorziet volgens hem in de mogelijkheid dat er een voorziening wordt getroffen bij langdurige afwezigheid van de procureur-generaal en komt het er op neer dat er in de hiërarchie wordt gekeken naar wie de functionaris is die in de waarneming kan voorzien.
Baidjnath Panday is in de functie van advocaat-generaal toegetreden in 2004 en sinds toen is het periodiek voorgekomen dat hij bij afwezigheid van de pg belast werd met de werkzaamheden van de hoogste man bij het OM. Nu zal het zo zijn dat vanwege de langdurige afwezigheid van Punwasi de voorziening is getroffen dat Baidjnath Panday in de periode tot zijn pensioen belast zal zijn met de waarneming. In augustus volgend jaar bereikt Punwasi de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Punwasi gaf eerder aan dat hij president Desi Bouterse, met tussenkomst van minister Edward Belfort van Justitie en Politie, ruim drie maanden van tevoren had medegedeeld dat hij per 1 september 2015 formeel met pensioen gaat. De huidige pg heeft onlangs nog zijn 64ste jaardag gevierd. Met een jaar verlof vooruitlopend op zijn pensioen zal hij afstand nemen van het ambt. De benoeming is echter een bevoegdheid van het staatshoofd, die ook iemand buiten het Openbaar Ministerie kan aanstellen. Het afwijken van de wettelijke hiërarchie en het kiezen van een externe persoon bij het benoemen van een procureur-generaal heeft al plaatsgevonden in 1991 bij de benoeming van rechter Cecile de Randamie tot procureur-generaal. Hij zat tot zijn pensionering aan als pg. Hij overleed op 13 november 2013 op 73-jarige leeftijd. Subhas Punwasi was vanaf 2005 procureur-generaal.
FR

error: Kopiëren mag niet!