ABS publiceert 6de Milieu Statistieken

ABS brengt 6de Milieu Statistieken publicatie uitHet Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft gisteren de launch gedaan van de publicatie van de 6de Milieu Statistieken. Het doel van de milieustatistieken is het voorzien in milieudata over verschillende onderwerpen afkomstig van verschillende bronnen. Verder nog het bijdragen tot een solide basis voor besluitvorming om vooruitgang te monitoren en om publieke bewustwording te bevorderen, om nationaal en internationaal aanzet tot onderzoek te vergroten en het voldoen aan internationale verplichtingen/verdragen (Caricom en UNSD).
Publicatie van data, zonder analyse
De eerste geselecteerde milieustatistieken zijn in het jaar 2002 gepubliceerd, de 2de in 2006, de 3de in 2008, de 4de in 2010, de 5de in 2012 en op 4 december 2014 de 6de . De verantwoordelijke persoon voor de voorgaande publicaties was Andreas Talea. Voor deze publicatie was mw. Anajli de Abreu-Kisoensing de verantwoordelijke. “Volgens de richtlijnen van de Caricom en de UN moet Suriname zich houden aan enkele indicatoren. We moeten data verzamelen die allemaal een relatie hebben met het milieu. Wij maken geen analyse. We publiceren slechts data. Als iemand verder op onderzoek uit wilt gaan kan die de publicatie aanschaffen en met die data conclusies trekken.”, zegt Kisoensing in gesprek met Dagblad Suriname. Elk hoofdstuk van de publicatie begint met een korte introductie waarbij de milieuvraagstukken van specifieke sectoren worden besproken. De vraagstukken in elk hoofdstuk beschrijven de druk, de invloed op het milieu en de respons. Niet alle vraagstukken worden ondersteund door relevante data. De beschikbare data heeft betrekking op de recente jaren. De publicatie bestaat uit 13 relevante sectoren. De relevante sectoren zijn namelijk de Demografische en Socio-economische achtergrond, Klimaat en Natuurrampen, Toerisme, Transport, Milieu en Gezondheid, Water, Energie en Mineralen, Bosbouw, Hulpbronnen van het kustgebied, Landgebruik en Landbouw, Biodiversiteit, Lucht, en Afval. “Het is strikt een publicatie dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om beleid te plannen”, zegt Kisoensing. De publicatie is vanaf 4 december voor een ieder te koop bij het ABS.

error: Kopiëren mag niet!