NF-fractieleider Randjietsingh: ‘Wij zijn geen handelaren!’

‘Wij zijn geen handelaren!’Zo reageert de Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh wanneer hij de geruchten hoort over een mogelijke quorumverlening door de oppositie bij de begrotingsbehandeling in ruil voor de aanname van de wet voor dubbele nationaliteit voor sporters. Oppositieleden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben afgelopen donderdag de wetswijziging van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) omtrent het verlenen van de dubbele nationaliteit voor bijzondere personen in diaspora ingediend als initiatiefvoorstel. De oppositieleden, Hesdy Pigot, Arthur Tjin A Tsoi en Patrick Kensenhuis van de NPS, Asiskumar Gajadien van de VHP, Guno Castelen van de SPA en Ronny Asabina van de BEP zijn de initiatiefnemers. Randjietsingh zegt dat de reden voor deze stap was om aan te tonen dat de oppositie ook achter de aanname van deze wet staat. Echter moet de coalitie niet onnodig aannemen dat zij in ruil hiervoor iets van de oppositie kan opvragen, omdat er nog andere wetten zijn die de oppositie voor de aanvang van de begrotingsbehandeling graag op de agenda wil zien verschijnen. Dit heeft Randjietsingh als fractieleider van de oppositie ook duidelijk kenbaar gemaakt aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Drie van deze wetten zijn de anticorruptiewet, de anti-occupatiewet en de wet op het spaar- en stabiliteitsfonds. Volgens de volksvertegenwoordiger is de laatstgenoemde wet eerder tijdens de behandeling daarvan teruggeroepen door president Desi Bouterse, zodat hij enkele correcties hierop kon aanbrengen. Echter is tot de dag van vandaag niets meer van de wet noch het staatshoofd vernomen.
Dierenwetgeving kan nog even wachten
De parlementariër vindt dat de wet op de bescherming van dieren op dit moment minder prioriteit geniet dan de drie wetten die hij eerder heeft aangehaald. Natuurlijk is hij wel voorstander van deze wet, maar dan moeten goede prioriteiten worden gesteld. Indien de andere wetten voor januari 2015 worden goedgekeurd, weet hij zeker dat deze wet ook snel kan worden afgerond. De parlementariërs, Melvin Bouva, Harish Monorath en Noreen Cheung, hebben eerder ook aandacht voor deze wet gevraagd, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het niet zo goed gaat met het dierenwelzijn in Suriname. De oppositie is nog steeds faliekant tegen de ontwerpwet Constitutioneel Hof. Deze wet verdient volgens Randjietsingh op dit moment helemaal geen prioriteit. Volgens de fractieleider zou het Constitutioneel Hof komen aan de onafhankelijkheid van het Hof van Justitie. Hierdoor zou de grondwet worden vertrapt. Ook de coalitiegenoten, Premdew Lachman en Harish Monorath, zijn faliekant tegen deze wet. Zij willen naast de dierenbeschermingswet ook de advocatenwet en de wet op de wijziging van het Wetboek van Strafrecht op de agenda zien. Dit is waarom zij al een tijd geen quorum verlenen bij parlementsvergaderingen. Afgelopen donderdag kon door steun van DOE-parlementariër Carl Breeveld een aanvang worden gemaakt met de huishoudelijke vergadering. MC/NDP-assembleelid Rachied Doekhie was wederom afwezig.
FR

error: Kopiëren mag niet!