‘Een mes bij je houden, is niet het antwoord’

Een mes bij je houden, is niet het antwoord. Dit is wat kantonrechter Alida Johanns de 19-jarige Lesley Banel meegaf toen zij hem een voorwaardelijke celstraf van drie maanden oplegde. De verdachte heeft eerder dit jaar steekverwondingen toegebracht aan een leeftijdsgenoot. Volgens verklaringen van verschillende getuigen raakte de verdachte verwikkeld in een woordenwisseling met zijn neef. Op hetzelfde moment liep het slachtoffer langs en besloot de vechtersbazen uit elkaar te halen. Hij bracht hierbij een vuistslag toe aan Banel. Banel raakte hierbij ernstig verhit, trok een keukenmes van 17 centimeters tevoorschijn en maakte zwaaibewegingen richting het slachtoffer. Het slachtoffer liep enkele diepe snijwonden op aan zijn halsstreek.
De verdachte heeft vanaf het begin toegeven het strafbaar feit te hebben gepleegd, maar zei tegelijkertijd ook dat het niet de bedoeling was om iemand te verwonden. Het mes had hij bij zich om zich tegen andere criminelen te kunnen beschermen. De magistraat was echter niet van mening dat hier sprake was van noodweer, omdat het proportionaliteitsbeginsel hier aan de orde was. De verdachte heeft een mes gebruikt in een gevecht, waar slechts vuisten werden gebruikt. Bovendien vond zij het erg dat jongemannen bij een eventuele misstap nog ergere delicten kunnen plegen. De voorwaardelijke straf is bedoeld om de verdachte een les te leren en ervoor te zorgen dat hij het goede pad opgaat.
FR

error: Kopiëren mag niet!