Raadsadviseur Jozefzoon: “Men moet komen bewijzen dat ik corrupt ben!”

Raadsadviseur JozefzoonRaadsadviseur Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiële werkgroep “Aanleg spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht” zegt dat men met bewijzen moet komen om aan te tonen dat hij corrupt is. NF/VHP-assembleelid MahinderJogi heeft eerder aan deze krant te kennen gegeven dat het onlangs aangekondigde treinproject van de regering zeer waarschijnlijk het tweede ‘njan project’ zal zijn van Jozefzoon. Jogi zegt dat de werkwijze van het huidige project veel overeenkomsten vertoont met het boekenproject dat de raadsadviseur in 2012 als voorzitter van de nu ontbonden task force voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft uitgevoerd. Uiteindelijk zullen de treinen door wanbeleid aan een kant blijven roesten. Jozefzoon zegt dat ten minste één persoon, uit de groep die hem beschuldigt, moet komen vertellen hoeveel hij voor het boekenproject heeft ontvangen. Hij zou zelf geen geld kunnen maken, omdat hij slechts als bemiddelaar was opgetreden. Het boekenproject was normaal volgens de offerte van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling ingediend.
Balesar is grootste deskundige op gebied van ontwatering
Opmerkelijk is dat Dewanand Balesar (ex-minister van Openbare Werken), die in 2008 veroordeeld is tot twee jaar celstraf voor corruptie, ook deel uitmaakt van de werkgroep. De voormalige minister benadeelde de staat voor honderdduizenden Surinaamse dollars door het laten uitvoeren van oneigenlijke opdrachten, ook in privésfeer. De aanstelling van Balesar in de presidentiële commissie is des te opmerkelijker, aangezien president Bouterse tijdens zijn inaugurele speech had aangekondigd een kruistocht tegen corruptie te zullen beginnen. Jozefzoon zegt dat bij dit project de beste mensen worden aangetrokken. Het was daarom noodzakelijk om Balesar te betrekken, omdat hij de grootste deskundige is op het gebied van ontwatering in Suriname. ‘Waarom zouden wij problemen moeten hebben met zijn achtergrond?’ De negatieve achtergrond van de ex-bewindsman betekent volgens de raadsadviseur niet dat de man geen deskundige meer is. ‘Wij gaan door met hem vanwege zijn deskundigheid’, aldus de raadsadviseur.

Jozefzoon is positief over treinproject

Het maakt volgens Jozefzoon niet uit of het Nederlandse spoorbouwer eerder betrokken is geweest bij een bouwfraude in Nederland. De bedrijfsfraude zou zich tussen 1994 en 2013 hebben voorgedaan. Strukton diende offertes met verkeerde bedragen in, terwijl andere bedragen vooraf werden afgesproken. De keus is volgens Jozefzoon op Strukton gevallen, omdat zij op dit ogenblik de grootste spoorbouwer is in Nederland en heeft derhalve ook grootschalige projecten uitgevoerd in landen als Venezuela en Turkije. Volgens de raadsadviseur gaat het hier om een bedrijf dat eigen treinen, personeel en degelijke opleidingen verschaft.‘Wij willen een deskundig instituut hebben dat ons kan helpen om ons precies voor te lichten over dit project.’ Dit is waarom ook de opdracht was gegeven om de haalbaarheidsstudie te doen. Hij wil echter wel voorzichtig zijn met de uitspraak of de Nederlandse ondernemer inderdaad de gunning voor dit werk zal krijgen. ‘De haalbaarheidsstudie is intussen uitgevoerd en er wordt nu gewacht naar wie de gunning zal gaan. Ik ben in ieder geval nog steeds positief over dit project’, aldus Jozefzoon.
FR

error: Kopiëren mag niet!