Reeds 39 containers vuurwerk ingeklaard

De afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft tot nu toe 39 containers vuurwerk ingeklaard. Aroen Jadoenathmisier, diensthoofd van het IUD, zegt aan Dagblad Suriname dat naar verwachting het aantal containers met knallers zeker zal toenemen. Het ingevoerde vuurwerk heeft een waarde van USD 730.000. Dit is veel minder dan de 49 containers die rond deze tijd vorig jaar waren geïmporteerd. De geschatte waarde van de 49 containers was toen USD 800.000. Het vuurwerk is vanaf de haven, in samenwerking met de politie en de brandweer, getransporteerd naar de speciaal daarvoor bestemde opslagplaatsen. Jadoenathmisier kan niet exact aangeven hoeveel containers er nog binnen moeten komen. Dit hangt volgens hem af van de importeurs, omdat er nog vuurwerk van 2013 in opslagruimtes ligt. Uiteindelijk zullen de ondernemers moeten bepalen hoeveel zij zullen binnenhalen.
Het verbod op de import en gebruik van professioneel vuurwerk, de zogenaamde kronto`s en maripa`s, is ook dit jaar van kracht. Slechts consumentenvuurwerk is toegestaan dat bovendien door de nodige instanties moet zijn goedgekeurd. “De douane zal overigens scherp letten op de typen knallers en de kracht van de knal. Het geluid mag ook niet hoger zijn dan 100 decibel. De officiële afschiet- en verkoopperiode is volgens het IUD-hoofd nog niet bekend. Dit is volgens hem een aangelegenheid van de districtscommissarissen en zal uiteindelijk een besluit van de zijde van de regering zijn. Echter verwacht hij niet dat er een wijziging zal komen vergeleken met 2013. Toen was de datum gesteld op 27 december.
Jadoenathmissier zegt dat dit jaar bijzondere prioriteit uitgaat naar het voorkomen van het aantal vuurwerkslachtoffers. ‘Elk slachtoffer is één te veel’, benadrukt het diensthoofd. Het inkorten van de afschietperiode speelt daarbij ook een rol. De kortste vuurwerkperiode was die van december 1986. Deze duurde van 22.00 uur op oudjaar tot half 1 in het nieuwe jaar, slechts 2½ uur. Deze periode werd bovendien pas op dezelfde dag door de Surinaamse overheid bepaald. In 1963 mocht men slechts vijf uur vuurwerk afsteken en wel op 31 december van 4 uur tot 6 uur namiddag en 10 uur ’s avonds tot 1 uur in de ochtend. In de afgelopen zestien jaar is het aantal vuurwerkslachtoffers opgelopen tot 827. Het IUD-hoofd zegt dat hij samen met de verschillende betrokken actoren bezig is dit probleem te bespreken. De gemeenschap zal ook haar medewerking moeten verlenen. Indien dit gebeurt en de regels ook wel naar behoren worden nageleefd, is hij ervan overtuigd dat de vele problemen op dit gebied tot het verleden zullen behoren.
FR

error: Kopiëren mag niet!