Mogelijke aannemer spoorlijn betrokken bij grootschalige fraude in Nederland

Het Nederlands bouwbedrijf Strukton, die onlangs een presentatie heeft gehouden voor de bouw van de spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht in het district Para, blijkt geen rooskleurige achtergrond te hebben. Strukton heeft zijn moederbedrijf, de Nederlandse Spoorwegen, meermalen opgelicht door mee te doen aan bouwfraude. NF/VHP-assembleelid Mahinder Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat de slechte zakenpartners van de huidige regering hem niet verbazen. Volgens de volksvertegenwoordiger kan het huidig project vergeleken worden met het corruptieschandaal van bouwbedrijf Ballast Nedam. Dit bedrijf betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden aan steekpenningen om twee bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar de toenmalige president, Jules Wijdenbosch, en zijn toenmalige adviseur van Staat, nu president, Desi Bouterse. Uiteindelijk ging de gunning van de bouw van de Carolinabrug naar hetzelfde bouwbedrijf.
Volgens Jogi wordt dit alles gedaan om die ‘njan’ zo goed mogelijk te kunnen maken. Het heel traject zal Euro 130 miljoen kosten. Ook de opbouw van dit bedrag is onbekend en is zij derhalve ook niet opgenomen in de begroting van het dienstjaar 2015. Jogi blijft erbij dat het hele team van de presidentiele werkgroep ‘Aanleg spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht’ een roversbende is. Zo heb je raadsadviseur Eddy Jozefzoon, die eerder al een grote hap heeft gemaakt met zijn boekenproject, en Dewanand Balesar (ex-minister van Openbare Werken), die in 2008 veroordeeld is tot 2 jaar celstraf voor corruptie op het ministerie. De voormalige minister benadeelde de Staat voor honderdduizenden Surinaamse dollars door het laten uitvoeren van oneigenlijke opdrachten, ook in de privésfeer. De aanstelling van Balesar in de presidentiële commissie is des te opmerkelijker, aangezien president Bouterse tijdens zijn inaugurele speech had aangekondigd een kruistocht tegen corruptie te zullen beginnen.
Ook Strukton trof schikking met justitie
Volgens de schaduwboekhouding van het Groningse bouwbedrijf Koop Tjuchem deden de Strukton-dochterbedrijven Strukton Spoorwegbouw en Minck Spoorwegbouw tussen 1993 en 1998 mee aan 17 verboden werk- en prijsafspraken. Die gingen vooraf aan de aanbesteding van opdrachten met een gezamenlijke aanneemsom van 21 miljoen Euro. De benadeelde partijen zijn, behalve moederbedrijf Nederlandse Spoorwegen, NS Railinfrabeheer (tot 2000 verbonden aan de Nederlandse Spoorwegen), Holland Railconsult en het vervoerbedrijf van de gemeente Amsterdam. Daarmee zit Strukton veel dieper in de bouwfraude dan werd aangenomen. De naam Strukton viel tot nu toe alleen in de fraude rond de aanleg van de Schipholspoortunnel. Daarin bleken Strukton Betonbouw, HBG-dochter Hollandsche Beton en Waterbouw en aanneemcombinatie KSS betrokken bij het opstellen van 189 valse rekeningen. Die moesten onzichtbaar maken dat een grotere winst werd geboekt dan was afgesproken.
Strukton, HBG en KSS troffen in november 2001 een door de Tweede Kamer bekritiseerde schikking met justitie. Ze gaven hun opdrachtgever, de Nederlandse Spoorwegen, 9 miljoen Euro terug. Uit de boekhouding blijkt nu dat een andere dochteronderneming uit de Strukton Groep, Strukton Spoorwegbouw, onder meer in 1995 meedeed aan een geheim vooroverleg, voorafgaand aan een opdracht van de NS om geluidsschermen in Utrecht te plaatsen. Koop voerde na het geheime overleg de opdracht uit voor 278.000 gulden. De 6 betrokken aannemers verdeelden 54.000 gulden. In februari 1998 was het bedrijf betrokken bij de aanleg van een nieuwe entree bij station Zutphen en de verlenging van de achterzijde van de perrontunnel. In het geheim vooroverleg werd afgesproken dat Strukton de opdracht van NS Railinfrabeheer zou uitvoeren voor 3,5 miljoen gulden. Aan de andere 12 aannemers keerde Strukton 25.000 gulden ‘per kop’ uit. De grootste fraude waarbij Strukton-dochter Minck Spoorwegbouw volgens de schaduwboekhouding betrokken was, betreft een opdracht van de NS in Hoofddorp in juni 1994. De aanneemsom bedroeg 11,9 miljoen gulden, alle 13 aannemers inden 168.000 gulden.
FR

error: Kopiëren mag niet!