8 Decemberstrafproces uitgesteld naar februari 2015

De Krijgsraad te Boxel heeft gisteren besloten om het 8 Decemberstrafproces uit te stellen naar 2 februari 2015. De procesgemachtigden gaven verschillende redenen aan waarom zij uitstel vroegen. De procesgemachtigden van de nabestaanden in dit proces hebben geen schadevergoeding ingediend. Eén van de redenen hiervoor is dat zij geen vonnis hebben ontvangen van het besluit dat op 13 oktober is genomen. Nabestaanden van de 15 mannen, die in december 1982 door het militaire regime van Bouterse zijn omgebracht, hadden de Krijgsraad in april echter gevraagd om het strafproces te heropenen. Dit deden zij in navolging van de beslissing van het Hof van Justitie in de beroepszaak, die de ex-militair Roy Ritfeld had aangespannen. De nabestaanden hoopten de krijgsraad te kunnen overtuigen om de zaak tegen alle verdachten te heropenen, maar die verklaarde hun niet-ontvankelijk.
Volgens Krijgsraad-voorzitter Cynthia Valstein-Montnor kan de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse niet worden heropend, omdat tegen de Amnestiewet helemaal geen beroep is aangetekend. Door dit besluit kunnen de procesgemachtigden geen bewijs leveren. De advocaten van de nabestaanden willen op basis van het vonnis nagaan welke argumenten er gebruikt zijn om af te wijzen dat ze zich niet mogen voegen in de zaak. De Krijgsraad heeft bij de schorsing van het strafproces gesteld dat de vraag moet worden beantwoord of er geen inmenging heeft plaatsgevonden in het strafproces door de aanname van de Amnestiewet in april 2012. Het antwoordt op deze vraag is nog steeds niet gegeven.
De advocaten van de nabestaanden vinden dat op basis van de Amnestiewet van 1992, die in 2012 is gewijzigd, de verdachten niet vallen onder de werking hiervan. Die wet geeft amnestie aan iedereen die strafbare feiten hebben begaan in de periode 1 april 1980 tot en met 19 augustus 1992. Toen waren de mensen die terechtstaan, nog niet aangemerkt als verdachte.
FR

error: Kopiëren mag niet!