‘Ook Zij-campagne’ voor dit jaar afgesloten met toppers van NDP, DOE en PL

De toppers, Ricardo Panka van de NDP, Carl Breeveld van DOE en Raymond Sapoen van PL, hebben de ‘Ook Zij-campagne’ voor dit jaar (2014) maandag afgesloten. Sharda Ganga opende de avond met een satirische lezing over de zogenaamde vrouwenvleugel van de politieke partijen. Zij kreeg de lachers op haar hand, maar wist de vinger doeltreffend op de zere plekken te leggen.
Het goed opgekomen publiek had veel vragen voor de toppers. De vertegenwoordigers van NDP, DOE en PL gaven in het kort het beleid ten aanzien van vrouwen binnen hun partij aan. Wat niet uit de discussie naar voren kwam – en wat dus wel de bedoeling was- waren de toekomstplannen van deze partijen. Wat zijn deze partijen van plan tussen nu en de volgende verkiezing in stelling te brengen om de doelen van de Ook Zij -campagne handen en voeten te geven. Alle partijtoppers haalden het bestaand beleid aan, waaruit blijkt dat de NDP maar 1 vrouwelijke minister heeft voortgebracht en bij haar vertrek ook een man op die plaats heeft gezet. Ook PL had maar 1 vrouwelijke onderminister, terwijl zij 5 ministersposten mochten invullen. De BEP was ook uitgenodigd voor het debat, maar had afgezegd.
Volgens Karin Refos, voortrekker van deze campagne, had dit debat tot doel de politici ervoor te laten zorgen om minimaal 30% vrouwen op de verkiesbare plaatsen op de kiezerslijsten te plaatsen. ‘Dit was het laatste debat voor het jaar en het is heel belangrijk dat Surinamers ervan bewust zijn dat de campagne een belangrijke mijlpaal is in de Surinaamse geschiedenis’, aldus Refos aan Dagblad Suriname. De politici hebben namens hun partij aangegeven wat hun zienswijze is over vrouwen in de politiek. Ook hebben zij aangegeven welk beleid ze voeren om meer vrouwen in de leidinggevende posities te krijgen. Carl Breeveld vertelde tijdens het debat dat in zijn partij gelijke kansen wordt gegeven aan mannen en vrouwen en dat er een goede balans is. Topper van NDP, Ricardo Panka, meende dat zijn partij al vanaf de oprichting een vrouwvriendelijk beleid heeft. De ondervoorzitter van PL, Raymond Sapoen, gaf aan dat binnen de PL het capabel zijn van een partijlid centraal staat, ongeacht het geslacht. Hij is het wel mee eens dat er meer vrouwen betrokken moeten worden in de besluitvorming. ‘Tot nog toe is politiek een zaak van mannen’, benadrukte hij om de achterstandspositie van de vrouwen aan te geven. Tijdens het debat is ook het vraagstuk van zwangerschapsverlof aangehaald. Dit was bij het eerste debat ook aangehaald. Echter konden de verschillende deelnemers aan het debat niet direct ingaan op dit vraagstuk. Op de vraag of de partijen al klaar zijn om een vrouwelijke president voor te dragen, waren de politici heel vaag. ‘We zijn klaar ervoor, maar wanneer dat gebeurt weten we nog niet’, aldus Ricardo Panka. Het eerstvolgende debat is in februari 2015. Dat wordt gehouden op Atjoni met marronvrouwen.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!