LVV-coördinator verwacht inzaai van 28000 hectare

De coördinator van LVV regio west, Guido Van der Kooye, verwacht dit seizoen een inzaai van bijkans 28.000 hectare. Hij zegt dat hij dit seizoen minder verwacht dan het vorig seizoen, daar de regens uitblijven. De rijstverbouwers aan de rechteroever van de Nickerierivier zijn afhankelijk van de kwaliteit van het water. De zouttong heeft de Henarbrug reeds gepasseerd. Momenteel is er ruim 2500 hectare ingezaaid. Volgens Van der Kooye verloopt de inzaai momenteel niet vlot. De boeren beginnen niet altijd aan het begin van de inzaaiperiode in te zaaien, omdat zij nog bezig zijn met het zaaiklaar maken van hun arealen. Hij zegt dat rond de laatste week van november de meesten beginnen met de inzaai.
De inzaai duurt tot en met 31 december. Van der Kooye zegt dat de watertoevoer in andere delen van Nickerie optimaal is. Slechts hier en daar zijn er wat kleine problemen met verstopte kanalen. Volgens hem is het ministerie bezig met het opheffen van de verstoppingen. De LVV-coördinator benadrukt dat de boeren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de secundaire kanalen, terwijl het ministerie belast is met het onderhoud van de hoofdirrigatielozingen. Echter blijkt dat de boeren vaak de secundaire kanalen niet onderhouden, waardoor zij bij calamiteiten de schuld schuiven naar LVV. Hij verwacht dat de boeren in het vervolg hun verantwoordelijkheden in acht nemen en niet steeds de schuld schuiven naar anderen.

error: Kopiëren mag niet!