Wetgeving vormt barrière voor gebruik flitspalen

Korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie liet tijdens een persconferentie aan aanwezige journalisten weten dat het inzetten van de zogenaamde flitspalen meer tijd gaat kosten dan vooraf was gedacht. De automatische snelheidsmeters zijn in 2009 aangekocht om het verkeer op de wegen veilig te stellen. De flitspalen zouden worden geplaatst op risicowegen waar de meeste aanrijdingen plaatsvinden. Volgens de politiebaas is in de afgelopen periode voor de nodige wetgeving gezorgd, die het mogelijk maakt om deze flitspalen als wettelijk instrument te gebruiken om snelheden te kunnen meten. Echter zit het Korps Politie Suriname (KPS) met een ander probleem, waardoor deze nog steeds niet effectief kunnen worden gebruikt. Volgens de Korpschef is ons rechtssysteem bij de overtredingen vooral gefocust op de constateringen van de opsporingsambtenaar. Constateringen die met een flitspaal gepleegd zouden moeten worden, zijn constateringen die dus met een geautomatiseerd instrument zijn gepleegd. Hiervoor moeten voorzieningen binnen de wet worden getroffen, waardoor geautomatiseerde instrumenten gelijkgesteld worden met een opsporingsambtenaar.
Zo als de wetgeving er nu uitziet, zegt Tjin Liep Sjie dat het zeer moeilijk wordt om een met een flitspaal geregistreerde overtreding in het snelrechtsysteem te brengen. Dit zou vooral veel problemen opleveren bij het uitschrijven van dagvaardingen aan deze overtreders. Naast het juridisch aspect is er ook nog een technisch aspect. Doordat de flitspalen reeds lang op bepaalde locaties zijn geplaatst, is het probleem ontstaan dat het apparatuur verouderd is en derhalve vernieuwd moeten worden. Hiervoor is er ondertussen goedkeuring vanuit de zijde van de regering verkregen. Het probleem met de flitspalen speelt vanaf het begin een rol. Zo is in 2012 melding gemaakt dat het camerasysteem nog steeds aangesloten was op Europa. Dit had tot gevolg dat de verwerking van de camerabeelden na het flitsen alleen in Nederland kon plaatsvinden.
FR

error: Kopiëren mag niet!