KPS registreert stijging gewapende overvallen voor 2014

KPS registreert ongeveer 450 gewapende overvallen voor 2014.1Tijdens een persconferentie heeft politiekorpschef Humphrey Tjin Liep Sjie aangegeven dat het Korps Politie Suriname (KPS) tot nu toe ongeveer 450 gevallen van gewapende overvallen heeft geregistreerd. Volgens de politiebaas baart dit het korps veel zorgen, omdat veelal gebruikt wordt gemaakt van vuurwapens die uit ons buurland Frans-Guyana worden gesmokkeld. In dit buurland maakt wetgeving het mogelijk om gemakkelijk vuurwapens van de schappen te kopen. Deze worden dan naar ons land gesmokkeld en omgebouwd. Volgens de korpschef baart de smokkel van vuurwapens uit Frans-Guyana hem bijzonder veel zorgen. Hij doet een beroep op de regering om met de Franse autoriteiten in overleg te treden om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Vooralsnog probeert de politie middels haar controleposten de smokkel van deze wapens tegen te gaan. Daarnaast wordt ook vaker gebruik gemaakt van vuurwapens die zelf bij criminele activiteiten worden buitgemaakt.
Het aantal gewapende overvallen stond vorig jaar nog iets boven de 300. Ten aan zien van het aantal berovingen (zonder vuurwapen) zit het KPS met iets boven de 600 gevallen. De korpschef benadrukte dat diefstallen met geweld er een onderscheid bij het korps wordt gemaakt tussen gevallen waarbij er iets anders dan een vuurwapen is gebruikt en gevallen waarbij er wel gebruik is gemaakt van vuurwapens. In totaal staat deze categorie op iets meer dan 1000. Opmerkelijk is dat het aantal gewapende overvallen in 2014 is toegenomen, maar het aantal berovingen wel is afgenomen. In 2013 was het juist omgekeerd, met 300 gevallen van gewapende overvallen en ongeveer 850 berovingen. Het totaal cijfer is hierdoor blijven steken op 1000. De Korpschef had in februari van dit jaar nog een oproep gedaan aan zijn manschappen om deze cijfers omlaag proberen te brengen. Bij het aantal levensberovingen is er wel een lichte stijging te merken. Dit getal is dit jaar van 27 naar 30 gestegen. Uit dit aantal zijn 5 mensen omgekomen bij een roofoverval, 10 bij gevallen van huiselijk geweld, 10 door ruzie in de relatiesfeer, 3 gevallen waarbij de achtergrond onbekend is, 1 geval van afrekening en 1 geval met een seksuele achtergrond.
Aantal inbraken blijft ‘stabiel’ op 4000
Het aantal inbraken is dit jaar blijven steken op 4000. Hoewel de politiebaas spreekt van een stabiele trend, zegt hij wel dat het beter kan. Volgens de KPS-topman is duidelijk te merken dat dit cijfer vanaf het jaar 2010 stabiel is gebleven. Deze vorm van criminaliteit had in 2008 haar piek bereikt van ongeveer 5500 gevallen. Het aantal gekwalificeerde diefstallen is dichtbij de 3000 gebleven. Tjin Liep Sjie benadrukte dat bij gevallen waarbij gascilinders worden buitgemaakt, het heel moeilijk wordt om de werkelijke eigenaar op te sporen. Hierdoor wordt de vermoedelijke dader binnen de kortste tijd in vrijheid gesteld, waarbij hij ook het bezit van deze gascilinder terugkrijgt. De politietopper gaf aan bijzonder blij te zijn dat de verkeersbarometer voor dit jaar nog staat op 67. Per 7 november heeft het korps ongeveer SRD 4.215.093 aan boetegelden ontvangen.
FR

error: Kopiëren mag niet!