Defect pompgemaal Wageningen legt inzaai stil

Het defect pompgemaal te Wageningen is er de oorzaak van dat de rijstboeren van Wageningen en de Middenstandspolder hun padie niet kunnen inzaaien. Beide motoren van het pompgemaal zijn defect, hoewel één van ze enkele dagen geleden een renovatiebeurt heeft gekregen. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie ( SPBA), Harrynannan Oemraw, kan het zich niet voorstellen dat er zo laks wordt omgegaan met deze problematiek.
De inzaaiperiode is vastgesteld vanaf 1 november tot 31 december. De rijstboeren hebben een achterstand die oploopt tot 3 weken. ‘En we hebben nog geen korrel padie geplant, hoewel de droge grondbewerking reeds geruime periode is geschied.’ Volgens Oemraw moesten de beleidsmakers erop toezien dat het pompgemaal wordt gerenoveerd in de periode waarin de oogst van padie plaatsvond. ‘Want toen hadden we geen water nodig.’ Wat zijn verbazing schetst, is dat er medio november een aanvang wordt gemaakt met de renovatie. ‘Midden in de inzaaiperiode’, benadrukt Oemraw.
Hij vindt het ook een kwalijke zaak dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) nimmer een bekendmaking de deur uitstuurt dat er voorlopig geen water ter beschikking kan zijn via het pompgemaal. ‘Want we hebben schulden lopen bij de bank. Zij dreigen onze bezittingen op de veiling te gooien. Het is belangrijk dat LVV zulke mededelingen op tijd doet, zodat wij onze bankzaken goed kunnen regelen. Want de achterstand van 3 weken die we hebben wordt alleen maar groter.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: