PL maakt op 6 december presidentskandidaat bekend

Partijvoorzitter Paul Somohardjo van de PertjajahLuhur (PL) zal op 6 december tijdens de launch van de verkiezingscampagne haar presidentskandidaat bekend maken. Binnen het samenwerkingsverband is afgesproken dat de partij met de meeste stemmen een kandidaat voor het hoogste ambt van Suriname mag voordragen. “We zeggen dat we gaan voor 100% groei, omdat gebleken is dat we bij elke verkiezing met 100% zijn gegroeid. Ervan uitgaande dat we in 2010 ruim 30.000 stemmen hebben gehaald, mogen we gerust stellen dat we in 2015 grote kans maken om het dubbele aantal stemmen binnen te halen,” zegt de PL-voorzitter.
Hij geeft verder aan dat er binnen het parlement zeven stemmen nodig zijn om een presidentskandidaat voor te dragen. “Tijdens de verkiezingen van 2010 had de PL reeds zes parlementariërs. Op ongeveer 300 stemmen na hadden we in Paramaribo nóg een zetel in de wacht kunnen slepen. Dan zouden we zeven zetels hebben. De kans zit er dus dik in dat we in 2015 genoeg DNA-leden hebben om onze voordracht te ondersteunen,” verwacht Somohardjo.
Met het oproepen van kaderleden van de partij om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, neemt Somohardjo afstand van deze functie. Hij is er voorstander van dat aan de jongeren moet worden overgedragen. “Belangrijk is dat ik de jongeren de ruimte en de mogelijkheid bied om het hoogste ambt in Suriname te vervullen. Het gaat niet alleen om woorden, maar ook de daden,” zegt de PL-voorzitter. De veronderstelling dat vrijwel elke partijvoorzitter president wil worden, doet hij hiermee ook teniet. Somohardjo wijst erop dat voorzitters van andere politieke partijen anderen dan zichzelf naar voren hebben geschoven voor deze belangrijke post. Zo had wijlen JagernathLachmon niet zichzelf, maar Ramsewak Shankar als presidentskandidaat naar voren geschoven, en de huidige president Desi Bouterse destijds Jules Wijdenbosch.
Profiel kandidaat
Alle kaderleden van de partij die belangstelling hebben worden opgeroepen te solliciteren naar het hoogste ambt van president van Suriname. Potentiele kandidaten moeten wel aan een aantal eisen voldoen: geloof hebben in de Almachtige, lid zijn van de PertjajahLuhur, goed gedrag (geen bekende zijn van de politie; niet internationaal gezocht zijn), 100% betrouwbaar, integer zijn, minstens vijf jaar politieke ervaring, minimale opleiding moet HBO zijn. De kandidaten moeten tussen de leeftijd 30-50 jaar zijn en beschikken over durf en moed, loyaal en oprecht zijn, ze moeten humaan zijn, sociaal bewogen, anderen willen ondersteunen en voorstander zijn van een prestatiemaatschappij. De kandidaten moeten ook bereid zijn de doelstellingen van de samenwerkende combinatie willen realiseren en gedragen wordenn door 2/3 van de Partijraad.

error: Kopiëren mag niet!