OM persisteert in mensensmokkelzaak

Openbare aanklager Astrid Niamat gaf gisteren bij de verdere behandeling van de strafzaak tegen de verdachte Su Bo F. aan dat zij persisteert bij haar eerder opgesomd bewijsmateriaal. Volgens Niamat kan er nimmer sprake zijn van onrechtmatig verkregen bewijs, omdat de verdachte ten tijde van zijn eerste verhoor nog geen status had van ‘verdachte’. Naarmate het onderzoek vorderde, werd Su Bo wel aangemerkt als verdachte. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, voorgesteld tegen de Chinese verdachte die zich schuldig zou hebben gemaakt aan mensensmokkel. De verdachte kwam in beeld nadat de politie een onderzoek was begonnen toen een zwaar mishandelde Chinese man hulpeloos bij een ziekenhuis was achtergelaten en kwam te overlijden. Het bleek dat deze man samen met zijn vriendin Peng Feng F. uit China naar Suriname was gekomen, omdat iemand hun daar had voorgesteld om voor een baan naar Brazilië te komen. Hiervoor zouden zij een salaris van de US$ 1.000 en US$ 1.500 verdienen. Echter bleek bij aankomst dat zij niet in Brazilië, maar in Nickerie waren aangekomen. Daar werden zij door de verdachte opgehaald en naar een bar aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo vervoerd.
Op de zitting legde het slachtoffer echter tegenstrijdige verklaringen af. Zij gaf aan dat zij in eerste instantie in een winkel werkte. Achteraf gaf ze aan dat ze als serveerster in een bar werkte. De verdachte was de vergunninghouder van de bar. Hij zou haar bescheiden hebben genomen om haar verblijf in Suriname in orde te maken. Raadsman Frank Truideman gaf aan dat de eis van openbare aanklager Astrid Niamat niet onredelijk was, maar dat het niet juist zou zijn om de verdachte te veroordelen. Su Bo is volgens de advocaat onschuldig, omdat hij niemand zou hebben overgehaald om naar Suriname te komen. Hij heeft slechts zijn medewerking verleend om de mensen in Nickerie op te halen. Op 15 januari komt er uitspraak. De verdachte is momenteel op vrije voeten.
FR

error: Kopiëren mag niet!