Boldewijn: “Grondwet maakt geen onderscheid tussen oppositie en coalitie”

Na de jaarrede van president Desi Bouterse op 1 oktober zijn er geen openbare vergaderingen meer gehouden voor dit parlementaire jaar. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is de afgelopen periode genoodzaakt geweest om twee assembleevergaderingen af te blazen vanwege quorumgebrek. Op de agenda stond de behandeling van de ontwerpwet Constitutioneel Hof en de nadere wijziging van de Loterijwet. Bestuurskundige August Boldewijn geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij deze situatie had verwacht, omdat de huidige coalitie een krappe meerderheid heeft in het parlement. Hij is verder van mening dat ‘de tegenstander’, de oppositie, gebruik gaat maken van deze omstandigheid. ‘In de laatste maanden voor de verkiezingen zal de oppositie proberen om zoveel als mogelijk de gang van deze regering, om toch nog een aantal wetten te accorderen, op de een of andere manier te torpederen’, benadrukt Boldewijn.
“Men heeft het democratisch proces niet begrepen”
Boldewijn concludeert dat men het democratisch proces niet heeft begrepen. Politici zijn gekozen in het parlement om de nodige voorzieningen te treffen die vooruitgang en voorspoed voor het volk zullen brengen. “Je moet je niet onthouden van die opdracht. Wat nu gebeurt, is dat men zich onthoudt van de opdracht die men van het volk heeft gekregen.” Boldewijn vindt wel dat de verkiezingen in gevaar komen als de begroting voor het dienstjaar 2015 niet behandeld kan worden. Volgens hem is de begroting één van de belangrijkste elementen in het hele proces. Zonder begroting kan men niet werken. Als voorbeeld haalt hij de situatie van Amerika aan, waarbij president Barack Obama een groot probleem had met de Republikeinen. Uiteindelijk heeft men in december overeenstemming bereikt zodat uitgaven gedaan konden worden. Als gekeken wordt naar de Surinaamse situatie, dan wordt in feite van de coalitie verwacht dat zij quorum moet verlenen. Volgens hem maakt de grondwet geen onderscheid tussen coalitie en oppositie. “Er is een parlement en het parlement moet beslissen. Of je nou voor bent of tegen bent, je moet je stem daar uitbrengen en je moet beargumenteren waarom je voor of tegen bent, dat is de bedoeling van het parlement”, benadrukt Boldewijn.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!