Wereld Toilet Dag: Ook vandaag sterven weer 70 schoolklassen aan diarree

Door gebrek aan goede toiletten, schoon drinkwater, zeep en goede informatie overlijden jaarlijks 800.000 jonge kinderen in hun eerste 5 levensjaren aan de gevolgen van diaree. Dat zijn 2.200 kinderen per dag, omgerekend ruim 70 schoolklassen vol. Om dit probleem onder de aandacht te brengen is het vandaag (woensdag 19 november) Wereld Toilet Dag.
Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet. Dat zijn 1 op de 3 wereldburgers. Bijna de helft hiervan heeft zelfs helemaal geen toegang tot een toilet. Vooral de allerarmsten in Afrika en Azië lopen hierdoor grote gezondheidsrisico’s. Door de slechte hygiënische omstandigheden ontstaat vaak diaree met dodelijke gevolgen door uitdroging. Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen is wereldwijd doodsoorzaak nummer 4.
De Wereld Toilet Dag werd in 2001 voor het eerst uitgeroepen. Vanaf dit jaar wordt deze dag ook officieel erkend en uitgeroepen door de Verenigde Naties. Goede sanitaire voorzieningen wordt tegenwoordig gezien als een mensenrecht.
Ook acteur Matt Damon vraagt aandacht voor het sanitaire probleem en heeft zich aan de Wereld Toilet Dag verbonden om het probleem wereldwijd kenbaar te maken. Acties zijn er ook in Nederland. De Wereld Toilet Dag roept mensen op vandaag via Twitter een bericht te versturen met de tekst #igiveashit #wereldtoiletdag. En Jeroen van Inkel presenteert zijn radio programma vanaf het toilet van een luisteraar.
Verschillende Nederlandse hulporganisaties zoals het Rode Kruis, Simavi en Humana hebben projecten die speciaal gericht zijn op een verbeterde sanitaire omgeving. Schoon drinkwater, toiletten, zeep en de juiste informatie zijn het belangrijkste om het sterftecijfer terug te dringen.

error: Kopiëren mag niet!