Simons geeft een sneer aan medische zorgdragers Suriname

FRONT Simons doet sneer naar medische zorgdragers in Suriname tijdens seminar MZ. 1De Stichting Medische Zending (MZ) Primairy Health Care Suriname organiseert een tweedaags seminar over de gezondheidszorg en de rol van gemeenschapsparticipatie. DNA-voorzitter Jennifer Simons benadrukte tijdens haar openingswoord onder meer het belang van de rol van beleidsmakers in gemeenschapsgezondheidszorg. Ze hekelde daarbij het feit dat de gezondheidszorg een industrie aan het worden is. “Je ziet overal dialysecentra verrijzen, maar wie gaat ervoor zorgen dat ik geen dialysepatiënten meer heb? Wie gaat ons helpen? Er ontstaat sluipenderwijs conflict of interest.” Simons – die zelf een medicus is – gaf voorts aan dat de rol van de beleidsmakers op elk niveau is om deze ‘ontwikkeling’ op te merken en er wat aan te doen, ‘anders zullen zij vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen’. Beleidsmakers moeten inzicht en visie gaan ontwikkelen, meent Simons. “Ook al hebben de verpleegkundigen en anderen tijdens hun dagelijks werk geen tijd om dat te zien, de beleidsmakers moeten dat wel doen.”
Transformatie naar klinische preventie is noodzakelijk
‘De medische zorg moet getransformeerd worden naar klinische preventie’, zegt Simons verder. ‘De dokter moet niet alleen kijken naar wat er op het moment aan de hand is, maar moet kunnen zien wat de risico’s over tien jaren zullen zijn voor de patiënt.” Het is volgens Simons de plicht van de medicus om de patiënt voor een val te behoeden. “De medische praktijk heeft tot doel om preventief te werken en dus om te voorkomen dat mensen verder vervallen in ziekte. Al die preventieve dingen die mensen van zich af willen schuiven, moeten we niet toestaan, noch in de praktijk, noch in de wet en noch in de regelgeving.” Dit is waarom er volgens de parlementsvoorzitter wetgeving moet komen op dit stuk. Alles wordt volgens Simons beoordeeld op economische waarde of winstgevendheid, maar er is volgens haar ook een andere manier om zaken te benaderen. “Als men geld als primair ziet, komen er heel andere oplossingen dan wanneer men welzijn als primair ziet”, beredeneert Simons. De Medische Zending biedt al jaren medische zorg aan de binnenlandbewoners van Suriname. Omdat het beleid van de MZ gericht is op de behoefte van dorpgemeenschappen in het binnenland, is de gemeenschapsparticipatie van groot belang. De grote financier van het operationele gedeelte van het werk van de Medische Zending is het ministerie van Volksgezondheid. Ook de minister van Volksgezondheid, Michael Blokland, kwam tijdens dit seminar aan het woord en benadrukte daarbij de rol van de overheid in gemeenschapsgezondheidszorg.

error: Kopiëren mag niet!