Kleine maatschappij

Het feit dat Suriname een kleine maatschappij is, betekent tegelijkertijd dat de kans heel groot is op fraude en corruptie. Er zijn steeds weer berichten omtrent de Anticorruptiewet, maar ik vraag me werkelijk af hoe deze mensen denken dat te realiseren. In een kleine maatschappij heeft haast iedereen een kruiwagen, maar dan wel een kruiwagen om hogerop te komen en dat heeft veel nadelen. Corruptie kan dan gemakkelijk gepleegd worden, omdat iemand die dat constateert niet zal durven om er iets van te zeggen, omdat zij de dader meestal ook goed kennen en in veel gevallen zelfs afhankelijk is van de dader. Als je in een kleine maatschappij durft je mond open te doen, moet je sterk in je schoenen staan, omdat de kans anders groot is dat hij te maken krijgt met rancuneus gedrag. De vraag is dan hoe gevoelig iemand is voor rancuneus gedrag. Zolang er sprake is van dit gedrag, gaan we nooit corruptie kunnen bestrijden. Stel dat je het durft om een geval aan te geven en je krijgt iets aangeboden waardoor je vooruit gaat, dan is het maar de vraag of je het accepteert, want als je dat niet doet dan is de keerzijde dat je te maken krijgt met rancuneus gedrag. Waar ga je dan voor?
Ik bedoel maar te zeggen dat een anticorrruptiewet zeker niet de oplossing is voor corruptie, maar gedragsverandering wel. Verantwoordelijkheid nemen, is de sleutel om corruptie te bestrijden.
Een ander punt is ook het volgende. In de loop van de week heb ik een aantal gesprekken gevoerd met personen van hoog niveau en het formele gedeelte was heel erg goed, terwijl het informele gedeelte mij heel erg verbaasde. Men vertelde hoe groot de kans nu was op devaluatie van ons geld en het onverantwoordelijke uitgavepatroon van de overheid. Ik vroeg mij direct af wat de achterliggende gedachte zou kunnen zijn van deze opmerkingen. Ik gaf mijn mening en deed dat heel voorzichtig, omdat de man steeds weer wees naar de periode `80 – `87 en dat we weer die richting opgingen. Ik gaf aan dat mijns inziens de ellende niet was begonnen in `80, maar juist direct na de onafhankelijkheid toen ik als 16 jarige al heel vaak in de rij ging staan bij de CIS om de meest belangrijke goederen te kunnen aanschaffen en natuurlijk met alle ellende die daarmee gepaard ging terwijl we zoveel geld kregen als ontwikkelingshulp. Ik wees meneer er verder ook op dat ik persoonlijk nu steeds weer ervaar dat er hard wordt gewerkt aan het opzetten van de infrastructuur op allerlei gebieden en dat kost natuurlijk veel geld. Ik gaf aan dat we moesten waken voor teveel aan spaargeld, terwijl onze infrastructuur belabberd blijft. Met een degelijke infrastructuur is de kans groter om onze economie steeds meer te verstevigen dus ik verwacht wel veel ontwikkeling, maar dan op de langere termijn. Als de basis eenmaal gelegd is, zal de echte vooruitgang pas zichtbaar worden. Op dit moment zit het zelfs nog tegen, omdat de prijzen van olie en goud zijn gekelderd en dat telt wel mee, maar moet je dan alles on hold zetten? Met een beetje creativiteit kun je blijven werken aan een betere infrastructuur, zodat we in betere tijden sneller vooruit kunnen. Dat schijnen velen nog niet te begrijpen. Het probleem is ook dat steeds wordt geroepen dat de regering bij elke grote werken corrupt bezig is, terwijl niemand een bewijs daarvoor levert. Als lezer van dergelijke artikelen vraag ik me dan af hoe men aan die wijsheid komt, omdat ik dat juist niet terug kan vinden, maar misschien is dat juist ook iets dat werkt in een kleine maatschappij.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!