Abop`er Bonjaski: “Het is steeds Doekhie die wegblijft”

Walther Bonjaski
Walther Bonjaski

Rachied Doekhie
Rachied Doekhie
AC/Abop-assembleelid Walter Bonjaski zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de parlementariërs van de Nationale Democratische Partij (NDP), waaronder Rachied Doekhie, de schuldigen zijn van het quorumprobleem. De openbare vergadering van het parlement kon afgelopen donderdag wederom door gebrek aan quorum geen voortgang vinden. Slechts 24 leden hadden de presentielijst getekend. Diana Pokie en Rachied Doekhie waren afwezig. Harish Monorath, Premdew Lachman en Walter Bonjaski hadden de presentielijst niet getekend. De oppositie heeft niet meegewerkt aan de vergadering wegens principiële bezwaren tegen het wetsontwerp ter instelling van het Constitutioneel Hof. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had geen andere keus dan de vergadering te verdagen.
Abop-politicus Bonjaski vindt dat coalitiegenoot Doekhie steeds wegblijft zonder bericht. ‘Hij heeft er een gewoonte van gemaakt’, zegt de parlementariër. Hij heeft de Nickeriaan al langer dan een maand niet gezien. Bonjaski zegt dat de parlementsvoorzitter haar partijgenoten eerder al op de vingers heeft getikt. Zo is MC/NDP-assembleelid Lesley Artist ook op het matje geroepen voor zijn late aankomst en zijn veelvuldig verzuim. De Abop`er kon niet voor de openbare vergadering tekenen, omdat hij naar de dokter moest. De volksvertegenwoordiger legt uit dat hij wel voor de huishoudelijke vergadering had getekend. Echter is door late aankomst van enkele leden van de paarse partij de vergadering laat aangevangen. Dit zorgde ervoor dat hij aan het einde van de vergadering, vanwege zijn afspraak met een dokter, dringend moest vertrekken. ‘Men moet er niet van uitgaan dat ik problemen heb binnen mijn partij’, benadrukt de politicus.
Bonjaski zegt dat hij niet verwacht had dat de openbare vergadering zonder quorum zou zitten. Hij ging aan de hand van de presentielijst van de huishoudelijke vergadering ervan uit dat de openbare vergadering over voldoende handtekeningen zou beschikken. Hij was ook niet op de hoogte van de zogenaamde ‘quorumsanctie’ van Nieuw Suriname. Bonjaski zegt in ieder geval wel de persoon te zijn die altijd in de top 5 staat van de mensen die de presentielijst tekenen. Hij neemt het de paarse partij kwalijk dat zij het functioneren van het parlement stagneert. Het verzuim van NDP-parlementariërs is niet nieuw. Zo heeft Harish Monorath eerder aangehaald dat er bepaalde NDP-parlementariërs zijn die op continue basis verzuimen en maanden niet naar het parlement komen. Het is de redactie van de krant niet gelukt om een reactie van Doekhie los te krijgen. Fractieleider Ricardo Panka was evenmin bereikbaar voor commentaar.
FR

error: Kopiëren mag niet!