‘Mag een districtscommissaris zich verkiesbaar stellen?’

Hans Breeveld
Hans Breeveld
Een minister mag zich kandidaat stellen voor een verkiezing. De twee functies komen na drie maanden wel in gedrang met elkaar. De bedoeling is dus dat er op een bepaald moment een keuze zal moeten worden gemaakt. De vraag die vandaag de dag ook rijst, is of een districtscommissaris zich verkiesbaar mag stellen op DNA-niveau. Gaan de functies van dc en lidmaatschap van DNA wel hand in hand of moet de dc zichzelf terug trekken voor hij zichzelf verkiesbaar stelt? ‘Als voorzitter van een hoofdstembureau tijdens een verkiezing lijkt het mij niet dat een dc zich in beide functies kan positioneren. Jennifer van Dijk-Silos kan zich toch niet verkiesbaar stellen, terwijl ze voorzitter is van het Onafhankelijk Kiesbureau’, zegt Hans Breeveld in gesprek met Dagblad Suriname. Hetzelfde geldt ook voor de dc.
Een dc is als zodanig voorzitter van het hoofdstembureau van zijn district. Als hij zich als persoon verkiesbaar stellen wil, mag dat. Het staat een ieder de weg vrij om zich verkiesbaar te stellen, zolang men voldoet aan de eisen van de wet. Een dc zal dus naar alle waarschijnlijkheid om de onafhankelijkheid van de verkiezingen te waarborgen, moeten aftreden.

error: Kopiëren mag niet!