Zwemwater wordt nog te weinig getest

1 zwemwaterHoewel het aantal zwembaden in de privésfeer landelijk toeneemt, laten tot nu toe te weinig zwembadeigenaren het zwemwater testen. Het testen van zwembadwater is nodig om belangrijke prameters als het chloorgehalte, de pH, de hardheid en het zoutzuurgehalte te bepalen.
Deze parameters moeten in de juiste verhouding staan om te kunnen spreken van gezond zwemwater. Door het uitblijven van de nodige reguliere testen, boet het water aan goede kwaliteit in en kunnen gebruikers er bijvoorbeeld rode ogen of jeuk van overhouden. Vooral zwemwater dat in de zon staat, zou getest moeten worden. Het is immers bekend dat bacteriën zich sneller ontwikkelen in tropische temperaturen.
‘Als water ergens langer dan een dag blijft zitten, zou je het in feite al moeten desinfecteren’, zegt Allan Vijzelman, algemeen directeur van Rudan Training Co. Vijzelman zegt een toename van het aantal zwembaden te baseren op de verkoopcijfers van chemicaliën en zwembadapparatuur uit zijn bedrijf. Er worden nu ook veel seizoen zwembaden in verschillende vormen verkocht in groot Paramaribo. Sommige eigenaren verkiezen om desinfectiemiddelen, zoals chloor, in het water te doen. ‘Maar zonder een goede verhouding van de parameters is toediening van chemicaliën in feite vergooid geld. Niet de sterke geur van bijvoorbeeld chloor of het zichtbaar helder water vormen de aanwijzing van gezond water’, zegt Vijzelman. Rudan Trading Co. heeft een speciaal laboratorium om zwemwater te laten testen. Deze test is gratis, omdat zij ervan uitgaat dat zwembadeigenaren geholpen moeten worden, totdat het besef voor regelmatig testen post heeft gevat onder de doelgroep. Met een watermonster uit het zwembad kan Rudan Trading Co binnen het eigen laboratorium een uitgebreide test doen van het water. De klant ontvangt niet alleen de resultaten van het zwemwater, maar ook adviezen hoe het water behandeld moet worden met bijbehorende chemicaliën. Verder constateert Vijzelman dat ook bij de algemene commerciële zwembaden er in verband met gezond zwemwater verbeteringen moeten worden aangebracht in de infrastructuur. ‘De besloten clubs doen een betere job wat dat betreft’, zegt de manager. Bij sommige commerciële zwembaden is er enige aanpassing nodig. Niet overal is er bijvoorbeeld een goede pomp voor de watercirculatie, terwijl de waterkwaliteit sterk afhankelijk is daarvan.
Waar er veel gezwommen wordt, is zeker tweemaal per week een watertest nodig. Vijzelman zegt te onderkennen dat het budget soms parten speelt bij regulier en juist onderhouden van het zwembad. Het is een luxe die toch wel veel geld verslindt. Echter is de gezondheid van de zwemmers zeer belangrijk. Suriname heeft over het algemeen zacht water dat geen schade toebrengt aan apparatuur dat water moet vasthouden. De afgelopen jaren is de zwemwaterkwaliteit in Nederland sterk verbeterd. Ongeveer 10 jaar geleden voldeed minder dan de helft van de zwemlocaties aan de wettelijke eisen. Nu voldoet 89,2% van de kustwateren en 89,4% van de zwemlocaties aan de eisen. De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. Wel komt het in de zomer voor dat er waarschuwingen gelden voor zwemplassen. Soms sluit de overheid zwemlocaties af, omdat er teveel bacteriën of blauwalgen in het water zitten.

error: Kopiëren mag niet!