Emile Wijntuin: ‘We krijgen de moeilijkste verkiezingen in 2015’

Emile Wijntuin-We krijgen de meest moeilijke verkiezingen in 2015De verkiezingen over zes maanden worden volgens oud-voorzitter Emile Wijntuin van de Staten van Suriname de moeilijkste verkiezingen ooit. ‘De basisbeginselen voor het houden van verkiezingen waaronder vertrouwen, gerechtigheid en correctheid zijn zoek’, meent de oud-politicus van de PSV. ‘Pogingen wagen om de gerechtigheid weer gestalte te geven, is springen in een leeg zwembad’, aldus Wijntuin.
Wijntuin twijfelt er niet aan dat de morele waarden zoek zijn binnen de Surinaamse politiek. ‘En dat zal zijn weerslag hebben op de verkiezingen. Voor de jongeren zijn er haast geen politieke voorbeeldfiguren.’ Als een recent voorbeeld van hoe het niet moet, haalt hij aan het inzetten van de veroordeelde minister van Openbare Werken, Dewanand Balesar, in de commissie belast met de voorbereiding van de treinverbinding tussen Paramaribo en Onderwacht. ‘Tijdens het bewind van het Nieuw Front, toen Balesar berecht werd, hadden de huidige beleidsmakers die toen in de oppositie zaten, hun mond vol van bestrijden van de corruptie als zij aan de macht zouden komen. Maar de realiteit wijst uit dat de huidige regering juist een corruptie faciliterend beleid voert.’ Een ander voorbeeld is coalitiepartner en Abop-voorzitter Ronny Brunswijk die overal tijdens vergaderingen staat te strooien met geld. ‘Vroeger werd ons aangeleerd dat je geen geld moet aannemen zonder ervoor gewerkt te hebben.’
Het hart van Wijntuin bloedt wanneer hij al deze misstanden binnen de politiek waarneemt. Hij maakt de vergelijking met politici van tientallen jaren geleden die er alles aan deden om geen zwart bladzijde op hun cv te hebben. ‘Heb ik mij samen met anderen hiervoor ingezet om Suriname onafhankelijk te laten worden’, vraagt de voormalige Statenvoorzitter zich af. ‘Want ik heb mij nimmer schuldig gemaakt aan corruptie.’ Eerder gaf Wijntuin te kennen dat hij niet rijk is geworden van de politiek. ‘Maar er schijnt een omdraai plaatsgevonden te hebben binnen het politiek gebeuren. Politici heden ten dage koppelen het politieke werk aan zelfverrijking.’
Vanuit diverse hoeken wordt gesuggereerd dat de huidige regering alles eraan zal doen om aan te blijven. President Desi Bouterse heeft al aangegeven nog een termijn te willen aanzitten als president. Ook coalitiepartner Ronny Brunswijk werkt eraan om zichzelf president van het land te noemen. Anderzijds hebben de oppositionele partijen inmiddels hun presidentskandidaat bekend gemaakt. Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP en Celcius Waterberg van de BEP zijn de kandidaten die tot nog toe bekend zijn. Ook PL-voorzitter Paul Somohardjo gaat zijn presidentskandidaat presenteren. Waar ervan uit gegaan werd dat de partij met de meeste zetels haar kandidaat mag voordragen, probeert Somohardjo de spelregels te wijzigen. De partij met de meest behaalde stemmen moet de presidentskandidaat voorschuiven meent hij.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!