Conferentie psychologen eerste keer in Suriname

2 Conferentie van psychologen voor de eerste keer in Suriname gehoudenDe Caribbean Regional Conference of Psychology wordt momenteel gehouden in Suriname. Aan deze conferentie van psychologen doen deskundigen in de Psychologie van verschillende landen mee. ‘Het is de tweede keer dat er een dergelijke conferentie wordt gehouden en de eerste keer dat dit in Suriname gebeurt’, zegt de secretaris van de Surinaamse Vereniging van Psychologen, Maya Heijmans-Goedschalk. Zij is belast met de organisatie van het evenement en zegt te hopen dat de Psychologie in Suriname met dit evenement een boost krijgt. Als eerste activiteit naar de conferentie toe vond werd er gisteren een symposium gehouden, waarbij diverse sprekers en deelnemers de rol van de Psychologie in het omgaan met chronische ziekten en aandoeningen bespraken.
Professor Amuleru-Marshall uit Grenada, één van de sprekers op het symposium, gaf in een interview met Dagblad Suriname onder meer aan dat behalve levensstijl ook de omgeving invloed heeft op de gezondheid van mensen, aangezien de omgeving vaak de levensstijl bepaalt. De levensstijl, een slechte of ongezonde, beïnvloedt de mentale gezondheid. ‘We kunnen bijvoorbeeld denken aan mensen die lijden aan zware stress. Zulke mensen kunnen ten gevolge van deze mentale instabiliteit, die op zich een chronische ziekte kan worden, ook weer fysieke kwalen ontwikkelen. Het verband tussen de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de mens is dus de kern van het symposium.’
Amuleru is van mening dat de Psychologie zich nu meer bezig moet gaan houden met de klachten van de mensen die als ‘normaal’ gekwalificeerd worden, maar die toch met psychologische problemen te maken hebben. ‘Het betreft niet mensen met zware psychologische stoornissen, maar mensen zoals jij en ik die soms hulp of begeleiding nodig hebben’, verduidelijkt Amuleru. Indien zij deze hulp niet tijdig krijgen, kan dit leiden tot gevreesde chronische aandoeningen die zelfs de dood als gevolg kunnen hebben.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: