Badrisein Sital: ‘Waas rond fonds Petrocaribe’

Badrisein Sital-Totaal mistige waas rond Petro Caribe fonds 2
Badrisein Sital-Totaal mistige waas rond Petro Caribe fonds 1‘Rondom het Petrocaribe-fonds is een totaal mistige waas omhuld’, zegt het hoofd van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, in gesprek met Dagblad Suriname. Waar de Petrocaribe-deal met Venezuela volgens president Desi Bouterse het uitermate geschikt middel was om vooral de agrarische sector weer tot bloei te helpen brengen, blijkt dat deze deal slechts een papieren tijger is. Sital steekt niet onder stoelen of banken dat er een totale reorganisatie van de Surinaamse commissie moet plaatsvinden. ‘Petrocaribe schijnt door twee of drie personen gekaapt te zijn,’ zegt Sital.
Sital eruit gezet
In de prille fase was Sital lid van het steering comité. Hij was persoonlijk door de president gevraagd om zitting te nemen. Één van de eerste projecten dat van de grond zou komen, betreft het moderniseren van de visvangst en verdere productie en professionalisering van de landbouw door personen van het Inheemse dorp Kalebaskreek. Er waren al uitgebreid rapporten opgemaakt vanaf de beginfase tot de uitvoeringsfase. Dit project dat 2 jaar geleden werd geïmplementeerd, zou gelden als testcase, weet Sital nog. Maar om één of ander mysterieuze reden vond het project geen voortgang. De middelen werden maar niet vrijgemaakt ondanks herhaaldelijke verzoeken gericht aan personen die belast zijn met de directe leiding. Volgens Sital betrof dit het enige project onder de noemer van Petrocaribe dat uitgewerkt is. Hoewel ondanks vele inspanning het project van de baan is, blijft een vraagteken. Als antwoord werd Sital juist op een zijspoor gezet en geïsoleerd, waardoor hij geen enkele bemoeienis meer had met het Petrocaribe-gebeuren. ‘Men dacht waarschijnlijk dat er geld te maken viel,’ suggereert hij.
Bouterse al een jaar aangeschreven
Sital heeft president Desi Bouterse al een jaar aangeschreven omtrent de geheimzinnige en mysterieuze kwestie rond het Petrocaribe-fonds. Maar Sital krijgt nul op het rekest, de president beantwoordt zijn schrijven niet terug. Zo vraagt Sital in die brief na te gaan wat de status is van het fonds. Dat de commissie ontbonden moet worden en dat er nieuwe leden aangesteld moeten worden, deze zaken worden eveneens aan de orde gesteld. Integendeel blijkt dat de speciale commissie in Suriname die belast is met de Petrocaribe-kwestie in een diepe winterslaap is gevallen. Informatie over het functioneren en de beloofde projecten is schaars. ‘Er is bitter weinig informati’, zegt Sital.
Drie grote luchtkastelen bouwen
De drie grote projecten waaronder de productie, verwerking en afzet van noni, aloë vera en podosiri in Coronie, de verwerking en productie van citrus te Alliance in Commewijne en het renoveren van het SML-fabriekscomplex te Wageningen voor de verwerking van rijst wordt door Sital bestempeld als drie grote luchtkastelen bouwen. Voor al deze projecten is het bedrag groot USD 20 miljoen begroot dat vrijgemaakt zou worden. Voor de herstart van de SML was een bedrag van USD 12,3 miljoen begroot. Maar het blijkt dat de middelen niet vrijgegeven kunnen worden. Ook hieraan kleeft volgens Sital een dikke laag vol mysterie. ‘Deze drie projecten betreffen de drie gouden bergen die waren voorgehouden.’ Wanneer het in orde maken van de verwerking van padie volgens planning zou verlopen, zou vanaf volgend jaar padie van de boeren opgekocht worden voor verwerking.
Surinaamse beleidsmakers grootste misleiders
Als de grootste misleiders wordt door Sital aangewezen de beleidsmakers van Suriname. Hij vindt het heel frappant en tevens een lachertje dat hoewel er nog geen letter op papier is gezet voor het opmaken van een projectdossier, de beleidsmakers doen overkomen alsof zij morgen al over het geld kunnen beschikken. Het manifesteren van dergelijk gedrag is heel ernstig, meent Sital. ‘Het zijn vooral de stakeholders die in de maling genomen worden.’ Volgens Sital moet ook niet uit het oog verloren worden dat er peperdure consultants, meestal uit de eigen geledingen, in de hand worden genomen voor het opmaken van rapporten en projectdossiers.
LVV-minister praat in de wilde weg
Sital heeft geen goed woord over voor de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. Hij wil de droger van de SML met eigen middelen in productie brengen. Ook heeft Algoe aangegeven dat hij, in overleg met het nieuw bestuur van de SML, besloten heeft om de onderhandelingen over de lening te vertragen. Deze uitspraak zou hij in oktober van het jaar hebben gedaan. Dit snapt Sital helemaal niet. Des te meer bekruipt bij Sital het gevoel dat de LVV-minister slechts uitspraken doet zonder er bij stil te staan wat de consequenties zijn.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!