Wereld Diabetesdag: een gezonde mond goed voor diabetespatiënten

Op 14 november is het Wereld Diabetesdag en is er extra aandacht voor diabetespatiënten. Bij patiënten met diabetes, of suikerziekte, blijft de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet meteen op voor de buitenwereld, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare problemen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid. Wist u dat mensen met diabetes ook vaker last hebben van tandvleesontsteking? Dit kan zelfs tot verlies van kaakbot, tanden en kiezen leiden, ook wel parodontitis genoemd. Deze ontsteking doet geen pijn en verloopt vaak jaren lang onopgemerkt. De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuiker. Het lichaam wil die suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Hebt u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook kunnen ontstekingen ontstaan doordat suikerziekte een slechtere doorbloeding veroorzaakt. Als dit jarenlang doorgaat, raken de bloedvaatjes beschadigd en wordt (ook) het tandvlees kwetsbaar.
De mondhygiënist als coach
Veel problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dat geldt niet alleen voor patiënten met diabetes, maar ook voor gezonde mensen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht u graag in het behouden van een gezonde mond.
Gratis tandvleescheck
Als enige zelfstandig gevestigde praktijk voor mondhygiëne, en lid van onder andere de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) en de Nederlandse Vereniging voor parodontologie (NVvP), zal Dental Hygiëne 597 invulling geven aan deze internationale bewustwordingsdag door de diabetici heel de maand november een gratis tandvleescheck aan te bieden. Hierbij alvast enkele tips van uw mondhygiënist. Maak de mond twee keer per dag goed schoon, vraag uw mondhygiënist om instructie op maat. Zorg voor een gezonde leefstijl: eet gezond en rook niet. Maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag. Een goede diabetesinstelling helpt mondproblemen voorkomen. Eet en drink niet teveel zure voedingsmiddelen (let met name op frisdrank en vruchtensap). Niet meteen tanden poetsen na zure voedingsmiddelen: wacht een uur voordat je gaat poetsen, of spoel de mond met water in plaats van te poetsen. Vertel de mondhygiënist dat u diabetes hebt en ga minstens twee keer per jaar voor een controle.

error: Kopiëren mag niet!