Prefab woningen politieke organisaties zullen woningnood wegwerken

Van de 18.000 woningen die door de regering beloofd waren, is bitterweinig gerealiseerd. Er zijn niet eens 1800 woningen gebouwd. De hoop van de regering is nu ook om prefab woningen op te zetten. In de afgelopen periode heeft een aantal politieke organisaties daarom kenbaar gemaakt mee te zullen doen met woningbouwprogramma`s om zodoende de woningnood in Suriname op te heffen. De leiders binnen deze organisaties vinden dat zij ook moeten bijdragen om hun achterban te helpen aan degelijke huisvesting en niet alles over te laten aan de regering. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van prefab woningen, waardoor de kosten dan ook veel lager zijn. Geïnteresseerden moeten of een inlegbedrag bij de inschrijving betalen en wordt de rest door de bank gefinancierd. De partij bemoeit zich verder niet meer daarmee. Assembleelid Oesman Wangsabesari, die tevens ook voorzitter is van de nieuwe politieke KTPI Nieuwe Stijl (NKS), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het een positieve zaak is dat verschillende organisaties de woningnood in het land hebben ingezien. Zijn partij is formeel vanaf 2011 bezig met een woningbouwproject. Het project kan niet aangemerkt worden als een sociaal project. Het kan gezien worden als een project in de vorm van een public private partnership met de overheid. Volgens Wangsabesari bouwt de KTPI in opdracht van de overheid voor de klanten die zich bij de woningbouwcoöperatie van de KTPI komen registreren. In totaal is het streven om 500 woningen op te zetten.
Op dit moment zit hij in een fase, waarbij de geïnteresseerden gereed worden gemaakt om door de lokale banken te worden gefinancierd. De nodige stukken zijn intussen al ingediend en zal mogelijk na een maand tijd begonnen worden met de opzet van de eerste woningen. Wangsabesari geeft verder aan dat het materiaal van 64 huizen al gereed staat en de woningen binnen 3 maanden opgezet kunnen worden. Er zijn ook woningen die binnen anderhalve maand opgezet kunnen worden, omdat het een pakket is van semiprofessionele bouw. Hierdoor kan zijn partij toch voor de verkiezingen van mei 2015 alles afronden. Een woning met perceel zal tussen de SRD 100.000 en SRD 150.000 kosten. Om het aflossen van de schulden te vergemakkelijken, heeft de partij het fenomeen van het kassenbouwproject geïntroduceerd. Zo komen alle huizen compleet met een plantenkast van 120 vierkante meters.
Niet moet worden vergeten het woningbouwproject van de Pertjajah Luhur (PL), die in 2013 heeft aangekondigd dat de partij 500 prefab woningen zou opzetten die slechts USD 12.500 zou kosten. Het ging om gefabriceerde woningen uit China. De grootte is maximaal 50 vierkante meter. De financiering geschiedt via de bank. Ook hij onderkende toen dat het een steun was aan het landelijke woningbouwprogramma van de regering.
Ook vakbondsleider Ronald Hooghart heeft onlangs bekendgemaakt dat hij mee gaat doen aan deze zogenaamde bouwoorlog. Hooghart van de Centrale Landsdienaren Organisatie (CLO) deelde afgelopen week mee dat het om betaalbare woningen gaat die gebouwd zullen worden, waarbij men SRD 800 maandelijks kan aflossen. Het gaat om woningen van SRD 85.000, goed voorbereid, snel gebouwd en ook betaalbaar. Volgens de CLO-voorzitter gaat het om huizen met een oppervlakte van minimaal 50 vierkante meter en gaat om meer dan 1000 woningen. Ook hij vindt dat Surinamers te veel verwend zijn door de regering. Geïnteresseerden kunnen zich registreren met een inleg van SRD 5000.
De Abop staat niet stil en gaat ook beginnen met een eigen woningbouwprogramma. Dat deelde voorzitter Ronnie Brunswijk zondag mee bij een wijkvergadering van Abop in Beekhuizen. De partijvoorzitter is van mening dat ook de kleine man in staat moet zijn om een woning te kunnen betalen, omdat iedereen recht heeft op een huis. Als de partij de verkiezingen wint, stelde Brunswijk, zal hij waar nodig zelfs ‘gratis’ woningen verdelen. Wanneer het woningbouwprogramma moet beginnen, is niet duidelijk. Ondervoorzitter Marinus Bee kon de krant ook niet veel informatie hierover verschaffen en verwees ons naar de voorzitter. Echter is het Dagblad Suriname na herhaaldelijk bellen niet gelukt om een reactie van Brunswijk los te krijgen.
FR

error: Kopiëren mag niet!