PL wil voordracht presidentskandidaat op basis van aantal stemmen

Er zijn zeven zetels nodig in het parlement om een presidents- en vicepresidentskandidaat voor te dragen. Echter begrijpt Dagblad Suriname uit betrouwbare bronnen dat de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft aangegeven dat de partij met de meeste stemmen binnen de combinatie van zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, PL, DA’91, SPA, BEP en de KTPI) in principe de voordracht zou moeten doen. Volgens de landelijke resultaten van de algemene vrije- en geheime verkiezingen van 2010 heeft de PL dichtbij de 30.000 stemmen in Volksalliantie-verband gehaald. Daarnaast had de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) 40.100 stemmen gehaald en de Nationale Partij Suriname (NPS) 29.453. Als naar de cijfers wordt gekeken dan is de PL de tweede grootste partij binnen het mammoetblok en kan zij zo dan ook een voordracht doen van de vicepresidentskandidaat. De VHP zou dan als grootste partij dan de voordracht kunnen doen van de presidentskandidaat. Politiek Analist Hardeo Ramadhin geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de cijfers duidelijk de sterke van de nieuwe combinatie aantonen. De huidige samenwerking zorgt ervoor dat zij de NDP, die 85.271 stemmen in 2010 had, volledig overmeesterd wordt met een totaal van meer dan 100.000 stemmen.
Volgens Ramadhin is het echter gebruik dat politieke organisaties binnen een combinatie meestal onderling afspreken welke kundige mensen op bepaalde sleutelposities worden geplaatst. Zo zou de stelling van Somohardjo wel kunnen werken, indien de overige partijen consensus bereiken om hun voordracht op een dusdanige manier te doen. Hierdoor kunnen zij dan gezamenlijk na de verkiezingen van 2015 een voordracht doen aan het parlement. Hij vindt het natuurlijk het goed recht van Somohardjo om te kunnen streven naar het hoogste ambt in het land. De politiek analist zegt dat in 1987 de VHP de grootste partij bij de verkiezingen was, maar toch iemand anders als president had voorgedragen. In 1991 is er ook consensus geweest, waarbij Ronald Venetiaan uiteindelijk staatshoofd was geworden. De PL-voorzitter heeft eerder aangegeven dat alle partijen streven om een presidentskandidaat voor te dragen. ‘Het is simpel, wil je een presidentskandidaat voordragen dan moet je harder werken om zoveel mogelijk zetels binnen te halen. Het streven van de PL-voorman is om de Megacombinatie, die hij betitelt als een mini-combinatie, de kansen te ontnemen zetels te winnen.
FR

error: Kopiëren mag niet!