Nederland heeft weer een ambassadeur in Suriname

web12 november was een heel belangrijke dag in het leven van de diplomatieke betrekkingen van Suriname. Acht diplomaten hebben hun geloofsbrieven aangeboden aan president Desi Bouterse, onder wie één residerende en zeven niet-residerende. Na bijkans twee en een half jaar heeft Nederland weer een ambassadeur in Suriname. De vorige ambassadeur, Aart Jacobi, werd in april 2012 door Nederland terug geroepen. De sinds 2013 zaakgelastigde, Ernst Noorman, is de nieuwe ambassadeur voor Nederland in Suriname. “Om 10 uur ga ik mijn geloofsbrieven aanbieden aan de President van Suriname. Daarmee zijn de diplomatieke betrekkingen genormaliseerd”, schreef de ambassadeur, voor het aanbieden van zijn geloofsbrieven, op Twitter. “Nederland heeft weer een ambassadeur in Suriname. Was mooie ceremonie voor aanbieden geloofsbrieven”, schreef de ambassadeur, na de aanbieding van zijn geloofsbrieven, op Twitter.
Noorman werd in 1960 geboren in Amsterdam en studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1989 begon hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de directie Afrika. In 1991 ging hij als tweede secretaris naar Tanzania. Hij keerde terug naar Den Haag waar hij beleidsmedewerker werd Europees Samenwerkingsbeleid. Vanaf 2000 werkte hij twee jaar voor het ministerie van Financiën en was hij betrokken bij de introductie van de euro in Nederland. Van 2010 tot 2013 was Noorman ambassadeur in Burkina Faso.
De ceremonie begon met de komst van de ambassadeur van Nederland waarna al de andere ambassadeurs aan hun beurt kwamen. De niet residerende ambassadeurs die hun geloofsbrieven hebben aangeboden, waren namelijk, de ambassadeurs van Spanje, Chili, Sri Lanka, Oostenrijk, Uruguay, Turkije en Zwitserland. Er was geen toespraak. De procedure van de aanbieding was, de verwelkoming middels het volkslied van de zendstaten, afgespeeld door ons militairkapel, het aanbieden van de geloofsbrieven en het terug lopen op de rode loper. Het ligt in de bedoeling dat op donderdag 13 november, eveneens zes ambassadeurs hun geloofsbrieven zullen aanbieden aan de president.

error: Kopiëren mag niet!