Mahinder Jogi: ‘Buitenboordmotor laat vissers buiten boot vallen’

‘Buitenboordmotor laat vissers buiten de boot vallen.’ Hiervan is er sprake bij de vissers die geen vrijstelling van de premiebetaling voor de basiszorgverzekering zullen krijgen, vindt VHP-assembleelid Mahinder Jogi. Op grond van het bezit van een buitenboordmotor wordt verwacht dat zij de in staat zullen zijn om de maandelijkse premie te betalen. Onlangs bevond de politicus zich te Boskamp waar hij gesprekken heeft gevoerd met de inwoners aldaar. Bijkans 300 tot 400 vissers zijn gevestigd te Boskamp. Zij hebben aan Jogi voorgehouden dat zij op zijn minst over een boot en een buitenboordmotor moeten beschikken om hun beroep als visser te kunnen uitoefenen. Nu al zouden ze signalen hebben opgevangen dat zij niet in aanmerking zullen komen voor vrijstelling van de premies, simpel omdat ze over een boot en buitenboordmotor beschikken. Op grond van deze bezittingen wordt van hen verwacht dat ze maandelijks in staat zijn om hun premies te betalen.
Jogi benadrukt dat het onmogelijk is om gebruik te maken van pagaaien wil men vissen op rivier en dichtbij de monding van de Atlantische Oceaan. De vissers hebben in feite te maken met verliezen vanwege de hoge brandstofprijs. ‘Dus wanneer een persoon voor 3 dagen gaat vissen voor een bedrag van SRD 85 en SRD 150 aan brandstof heeft verbruikt, heeft hij meer verlies dan winst.’ De politicus kan zich niet indenken dat een vermogenstoets plaatsvindt aan de hand van een buitenboordmotor. ‘Men gaat helemaal voorbij aan het feit dat vissers leningen nemen om deze motor te kopen, om zodoende hun werk te kunnen verrichten. Of denken de mensen dat een persoon die over een buitenboordmotor beschikt, rijk is?’
Jogi vindt dat Boskamp er heel verlaten en geïsoleerd bijstaat. Zo beschikken de inwoners niet over drinkwater. Dat wordt vanuit Coronie aangeleverd. De bewoners willen een eigen polikliniek. Zij moeten tientallen kilometers afleggen om de RGD-poli in Saramacca te kunnen bereiken. Bij hoog waterstand reikt het water tot in de woningen van de burgers. De drugscriminaliteit dreigt ook haar kop op te steken is het vissersdorp. De steiger die van groot belang is voor het binnenhalen van de visvangst, is reeds geruime tijd defect.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: