Kunstenaars Abdoel en Wilkinson winnen awards NK 2014

ABDOELOp zaterdag 8 november werd te Sana Budaya de Best Opkomende Artiest en Artiest van de Nationale Kunstbeurs 2014 gekozen door een aantal juryleden. De prijs voor Best Opkomende Artiest is gegaan naar Kodzo Wilkinson en de prijs voor Beste Kunstenaar van het Jaar is toegekend aan Rahied Abdoel. ‘Het is een ware eer, ik had dit niet verwacht om op zo een korte termijn van 5 jaar als Beste Kunstenaar uitgeroepen te worden’, zegt Abdoel. ‘Dit heb ik te danken aan de Almachtige die me de kracht geeft om verder te gaan, mijn familie en mijn collega’s en sponsoren die me telkens een duw in de rug hebben gegeven totdat ik vandaag Artiest NK 2014 ben geworden. Dit is een stimulans om mezelf telkens te perfectioneren.’ Abdoel is geboren in Nederland in 1983. Samen met zijn ouders kwamen zij voorgoed naar Suriname in 1987. Abdoel tekent sinds hij 3 jaar oud was. Hij is met beeldhouwen in 2007 gestart. ‘Kunst heb ik nooit van iemand geleerd, het komt gewoon vanzelf , ik ben autodidact’, geeft Abdoel aan. ‘De eerste keer dat ik ooit exposeerde was in 2009 en was toen al in de schijnwerpers door mijn kalligrafiewerkstuk. Daarna heb ik verschillende groepsexposities gedaan in Suriname , waar ik intussen ook meedeed aan de Nationale Kunstbeurs van 2011 en 2012. In 2012 won ik de prijs voor Best Opkomende Artiest en kunstenaar George Struikelblok werd toen Artiest NK 2012. In 2013 volgde mijn eerste solo-expositie in De Hal. Mijn verder plannen zijn om nog in Suriname te exposeren, maar ik heb ook plannen om in 2015 naar het buitenland te gaan. In mijn hoofd weet ik al globaal wat mijn plannen zijn tot 2020, die ik met Godswil wil realiseren’, aldus Abdoel.
Ook kunstenaar Kodzo Wilkinson voelt zich geëerd om uitgekozen te worden als opkomende kunstenaar tijdens de Nationale Kunstbeurs. ‘Ik ben in Suriname geboren, maar keerde terug met mijn ouders naar Guyana tijdens de revolutie. Mijn ouders zijn in Guyana geboren’, vertelt Wilkinson. ‘In Guyana heb ik mij beziggehouden met kunst. Ik heb de opleiding afgemaakt en ben nu een docent. Na 21 jaren heb ik besloten terug te komen naar Suriname. Ik ben hier geboren, dus ik wil mijn veren vanuit Suriname verspreiden als het om kunst gaat. Ik heb voor het eerst meegedaan met de Nationale Kunstbeurs en heb heel wat positieve reacties gehad.’ Ook viel het de kunstenaar op dat er veel studenten de beurs hebben bezocht. ‘Ik schilder meer over de natuur met name bomen zonder bladeren. Als opkomende artiest wil ik een keer samen iets met kunstenaar Marcel Pinas doen in Marowijne. Ook wil ik in Suriname en het buitenland exposeren’, vertelt Wilkinson.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: