Paul Somohardjo: ‘Bouterse wilde Brunswijk afstoten’

‘Bouterse wilde Brunswijk afstoten uit de coalitie’, onthult de voorzitter van de Pertjaja Luhur (PL), Paul Somohardjo, tegenover Dagblad Suriname. Dit zou aan het begin van dit jaar plaatsvinden. Dat Brunswijk in het district Para begin van het jaar breeduit bekendmaakte dat hij de presidentskandidaat zou worden, viel niet in goede aarde bij de NDP. Dit was voor partijvoorzitter Bouterse al reden genoeg om Brunswijk de laan uit te sturen. Maar dit heeft niet plaatsgevonden vanwege protest van Somohardjo. ‘Wij zouden de ministeries krijgen die de Abop beheert, maar we hebben geweigerd’, zegt Somohardjo ferm. Hij heeft niet ingestemd met dit bod, omdat hij zich er goed van bewust was dat ook hij op deze manier uit de combinatie weggestuurd zou kunnen worden.
‘Brunswijk is gewoon een aanhangsel van de NDP’
Het feit dat Brunswijk thans bij vergaderingen de gemeenschap zoet houdt met loze beloftes en letterlijk met geld strooit, deert Somohardjo in feite helemaal niet. ‘Brunswijk is gewoon een aanhangsel van de NDP geworden. Hun totale machtspositie is uitgehold.’ Volgens de PL-topper behoeft het geen betoog dat de vicepresident, Robbert Ameerali, die afkomstig is uit gelederen van de Abop, al enige tijd in geen velden of wegen te bekennen is. ‘Brunswijk heeft nog zes maanden de tijd om te profiteren van deze regering, hij heeft ook geen andere keus’, zegt Somohardjo bot. Indien de Abop nog deel zou uitmaken van de A-Combinatie zou deze nog van enige betekenis kunnen zijn. ‘Maar de Abop is helemaal versplinterd, ik ben benieuwd van waar zij al die stemmen zullen krijgen.’
De regeringscoalitie waar Abop ook deel van uitmaakt, bestaat slechts uit 26 assembleeleden. Indien 1 assembleelid ziek is of verhinderd is, is er al een quorumprobleem. Indien de NDP Brunswijk daadwerkelijk uit de combinatie zou zetten en de samenwerking met de PL zou continueren, zouden ze eindigen met 28 zetels. Maar integendeel zette Bouterse PL uit de regeringscombinatie. Volgens Somohardjo ligt het ingeworteld in de aard van de NDP dat zij haar partners niet als gelijkwaardig beschouwt, maar als minderwaardig. De politicus schroomt er ook niet voor aan te halen dat de NDP-regeringen nimmer gedragen werden door het volk. ‘Het zijn allemaal coup-regeringen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!