Reeds 35 reflectanten voor RIO-opleiding

reedsMinister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft tijdens de installatie van de RIO-raad aangegeven dat zijn ministerie ondertussen al 35 reflectanten heeft voor de nieuwe RIO-opleiding. In het systeem van rechters in opleiding bestaan er twee mogelijkheden. De Rechterlijke Ambtenaren In Opleiding (RAIO) is voor mensen die pas van de universiteitsbanken komen of slechts een beetje ervaring hebben. Deze opleiding duurt vijf jaar. Hiernaast bestaat de Rechters In Opleiding (RIO) die veel korter is. De RIO, die voor het eerst in Suriname wordt ingevoerd, is bedoeld om rechters binnen een jaar tot anderhalf jaar op te leiden. Volgens de bewindsman had zijn ministerie een procedure ingezet, waarbij geïnteresseerden een formulier moesten ophalen en deze na ingevuld te hebben weer moesten inleveren. Dit alles is gisteren overhandigd aan de voorzitter van de RIO-raad, rechter Dinesh Sewrattan. Volgens Belfort is niets achter gesloten deuren gebeurd en was dit ook noodzakelijk. Indien de vroege oproep niet was gebeurd, zou dit dan pas in januari 2015 kunnen gebeuren. Belfort zegt dat vanaf het aantreden van deze regering er hard gewerkt is om het tekort bij de rechterlijke macht op te heffen. Zo staan de vijf cursisten van de RAIO ook klaar en moeten zij nog op president Desi Bouterse wachten voor de laatste zaken.
Wat Belfort betreft heeft hij alle zaken die daarmee gepaard gaan al voorbereid en de resoluties gestuurd naar de president. Op de reden van de afvoering van de drie van de acht cursisten wenste hij niet in te gaan. Enkele maanden terug werden drie cursisten, na een tweede antecedentenonderzoek, afgevoerd. Minister Edward Belfort zei over hen dat een aantal zaken verkeerd zijn gegaan bij de selectie. Volgens de minister moest het kaft van het koren gescheiden worden. Over hen zei minister Belfort in DNA dat hij weet waar zij mee bezighouden. Onder de afgevoerden zit de wederhelft van ex-minister Santokhi. Vooralsnog staat de installatie van een RAIO-raad niet in de planning. De vorige RAIO-raad functioneert al enkele jaren niet meer.
De bewindsman bracht een ode aan wijlen oud rechter Alfred Veldema, die als consultant baanbrekend werk verzet heeft om dit tot stand te brengen. ‘Zijn kundige leiding heeft ervoor gezorgd dat er een staatsbesluit is gekomen, waardoor het ministerie aan de slag kon’, aldus de bewindsman. Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft eerder in gesprek met deze krant aangegeven dat het tekort van de rechterlijke macht alleen door een verkorte opleiding voor rechters kan worden opgeheven. Door de installatie van deze raad gaat uiteindelijk een wens van het Hof in vervulling. In de raad hebben naast rechter Sewrattan zitting, mr. Jennifer van Dijk-Silos (ondervoorzitter), mr. Inez Huijzen-Sedney, psycholoog Radj Jadnanansingh en Ferdinand Welzijn. De rechterlijke macht doet momenteel met een aantal van veertien rechters het werk, dat in feite door veertig rechters gedaan zou moeten worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!