Gajadien: “Uitspraak Chinese ambassadeur is bewijs dat regering nyan wil maken”

De Chinese ambassadeur in Suriname, Yang Zigang, zegt dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt over de grootte van het ziekenhuis dat moet verrijzen in het district Wanica te Vredenburg Serie B. Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover die van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Lackin gaf eerder aan dat er een openbare inschrijving nodig was, omdat China slechts bereid was een ziekenhuis met 30 bedden te financieren. NF/VHP- assembleelid Asiskumar Gajadien geeft in reactie aan Dagblad Suriname te kennen dat de uitspraak van de Chinese ambassadeur het bewijs is dat de Surinaamse regering erop uit is om een ‘nyan patu’ van het gehele project te maken. De parlementariër zegt dat de Buza-minister hiermee wederom een internationale blunder heeft geslagen, omdat weer gebleken is dat binnen de diplomatie men geen rekening heeft gehouden met afspraken die onderling zijn gemaakt. ‘Men was dus al die tijd duidelijk bezig zand in de ogen van het volk te strooien’, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Gajadien vindt dat de regering wil doen overkomen alsof men gestart is met het zogenaamde ziekenhuis, terwijl het niet eens om een ziekenhuis gaat. Volgens de VHP’er gaat het hier om een skelet van drie gebouwen die een ziekenhuis moet voorstellen. Uit het bestek van het ‘Medisch Centrum Wanica’ blijkt dat de aannemer die de gunning krijgt, naast infrastructuur ook de constructie moet opzetten voor het verpleeg- en beddenhuis. De werkzaamheden moeten zeventien dagen nadat het contract getekend is, beginnen. Bij deze aanbesteding gaat het niet om het plafond, deuren, ramen, tegelwerk, vloer en wand. Ook sanitair, bestrating en schilder-, hang- en sluitwerk horen er niet bij. Gajadien vermoedt dat er reeds afspraken zijn gemaakt met een aannemer, die ook voor de financiering zal zorgen.
Het assembleelid zegt dat vanaf de bekendmaking van de schenking van China aan Suriname er steeds wijzigingen zijn gekomen met betrekking tot dit project. Zo is de oorspronkelijke locatie ook al gewijzigd. Daarnaast heeft Suriname een bedrag van Euro 1.4 miljoen moeten betalen aan een groep architecten om in opdracht van de regering een voorstudie te doen. Vicepresident Rober Ameerali heeft eerder meegedeeld dat dit bedrag hoger zou zijn geweest als de Raad van Ministers geen schikking kon treffen met de consultants. Naderhand is besloten af te wijken van het plan van de groep architecten en is de regering akkoord gegaan met het voorstel van China om het project volledig op zich te nemen. Uiteindelijk is dit bedrag ‘verdampt’. Gajadien zegt dat dit bewijs is dat het corruptief beleid maar niet eindigt.
De ambassadeur merkt op dat China waarschijnlijk niet zal meegaan met de plannen van de Surinaamse overheid om een ziekenhuis met een capaciteit van 100 bedden te financieren. Er zijn minder middelen beschikbaar. Het komende jaar wordt duidelijk met welk bedrag China zal inkomen. Minister Lackin heeft eerder gezegd dat Suriname een groter ziekenhuis wil hebben. Hiervoor is er een schenking van US$ 24 miljoen en er wordt US$ 26 miljoen geleend van China. De aanbesteding voor het ontwerp zal in februari volgend jaar plaatsvinden door China. Voor fase 1 houdt Openbare Werken een verkorte aanbesteding op 10 november.
FR

error: Kopiëren mag niet!