‘Strijd niet ter wille van overwinning, maar in Surinaams belang’

‘We moeten strijden, niet alleen ter wille van de overwinning, maar om Suriname vooruit te brengen. Daarbij is het belangrijk dat we nu al jongeren scouten, aan wie we kunnen overdragen. Kennis, loyaliteit, betrouwbaarheid en sociaal gevoel zijn daarbij enkele belangrijke vereisten.’ Deze boodschap gaf Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), mee aan deelnemers van de politieke kadertraining. Somohardjo verzorgde een inleiding over de politieke historie van de partij en gaf een voorbeschouwing van de verkiezingen in 2015. Hij stond onder meer stil bij de onafhankelijkheid van Suriname, de Decembermoorden en zijn gevangenschap in dat kader. De bedreigingen en mishandeling die hij destijds heeft ondergaan, zijn hem bijgebleven. “Ik had een ribfractuur. We aten uit het deksel van een vuilnisbak, we werden vergeten. Ik vraag u niet om dezelfde offers te brengen, maar u moet dit in gedachten houden indien u bedreigd wordt met represailles als u geen vlag op uw erf wil zetten. En politiek vereist dat je vrienden moet hebben”, gaf de PL-voorzitter mee.
Hart en ambitie
De politieke kadertraining is speciaal bedoeld voor leden van de partij. De training werd ingeluid op woensdag 1 oktober middels een inleiding van Karin Refos. Het thema van haar inleiding luidde “Het succes van politieke participatie”. Zij stelde onder meer dat met je hart de politiek ingaan, ambitie hebben en er de juiste attitude eropna houden slechts enkele van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden om succes te kunnen hebben in de politiek. Refos noemde eenvoud ook als een zeer belangrijke voorwaarde voor succesvolle politieke participatie. Helaas blijkt in de praktijk dat sommige mensen die plotseling een hoge post bekleden, arrogant worden. Zij zouden echter net zo eenvoudig moeten blijven als voorheen, want “dezelfde mensen die je tegenkomt wanneer je opklimt, ontmoet je ook wanneer je de weg naar beneden moet nemen”. Refos stelde verder dat een goed financieel beheer en hard werken onmisbaar zijn om kans van slagen te hebben binnen de politiek. Daarnaast moet men uiteraard draagvlak hebben.
Kwalitatieve verbetering
Somohardjo heeft het initiatief voor de kadertraining bijzonder toegejuicht. Dat de PL over de nodige kwantiteit beschikt, staat volgens de PL-voorzitter vast. Echter blijken sommigen in de samenleving de kwaliteit binnen de partij nog in twijfel te trekken. De kadertraining moet dit beeld helpen veranderen. De voorzitter zei met het oog op de verkiezingen van 25 mei 2015 dat de overwinning zo goed als binnen is, maar waar het om gaat, is dat sleutelposities moeten worden bekleed en daar moet de partij de juiste, capabele mensen voor hebben. Ongeacht welke functie iemand bekleedt, of het nu ambassadeur is, DNA-lid, DR- of RR-lid of een directeur, een ieder moet over de nodige skills beschikken. Somohardjo onderstreepte dat upgrading van de partij zowel kwantitatief als kwalitatief moet. Degenen, die als volksvertegenwoordiger kandidaat worden gesteld, zullen ook extra trainingen volgen.
Kwaliteitsverbetering
Het is de eerste keer dat de partij een dergelijke training voor haar leden verzorgt. Het belangrijkste doel is een kwalitatieve verbetering van het werk naar de partij toe. De training duurt bijkans twee maanden en wordt eind november afgesloten middels een certificaat. Volgens Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de PL tevens trekker van dit project, is de training bestemd voor een ieder die zijn kennis en inzichten wenst te verdiepen. Hij meent dat tegenwoordig attitude het grootste probleem blijkt te zijn. De kadertraining moet gezien worden in het licht van de laatste etappe naar de verkiezingen toe. Volgens Sapoen worden deelnemers niet per se academisch onderricht, maar zullen zij vooral praktische kennis opdoen. Naar verwachting zullen de deelnemers na de training zodanig hun vaardigheden hebben aangescherpt, dat zij in staat moeten zijn om de uitdagingen die zij op het veld tegenkomen het hoofd te bieden.

error: Kopiëren mag niet!