Nog geen quarantainefaciliteiten op de luchthaven

Suriname beschikt op dit moment niet over quarantainefaciliteiten om mensen op te vangen en te begeleiden als die uit een van de landen uit West-Afrika hebben gereisd. De minister van Defensie deelde mee dat op basis van de informatie, die men heeft ontvangen van waaruit men heeft gereisd en waar men naartoe is geweest, er controle plaatsvindt. Het gaat in deze om een administratieve controle, deelde de minister mee. Een quarantaine op de Johan Adolf Pengel luchthaven is er niet, maar volgens de minister zal er binnenkort een quarantaine opgezet worden. Suriname beschikt thans wel over 1000 Ebola veiligheidsuitrustingen en afhankelijk van de ontwikkeling over het virus kunnen meer worden verwacht. De 1000 pakken kunnen alvast ingezet worden voor een eventuele uitbraak.
Ebola is een infectieziekte die van dier op mens overspringt. Het wordt veroorzaakt door een dodelijk virus dat inwendige en uitwendige bloedingen veroorzaakt. Het is voor het eerst beschreven in 1976 in Kongo, niet ver van de rivier de Ebola. De kenmerken zijn plotseling opkomende zwakte, gevolgd door hoge koorts en buikpijn. Daarna treedt uitdroging op door koorts, overgeven en diarree. Velen beginnen dan wartaal te praten en te bloeden uit mond, neus, vagina, en zelfs uit de ogen. De dood maakt dan snel een einde aan de ellende van de getroffene.
Ebola is angstaanjagend, omdat het besmettelijk is. Het doodt degenen die voor de getroffenen zorgen. Het goede nieuws is dat besmetting en verspreiding voorkomen kunnen worden. En 9 van de 10 getroffenen kunnen worden gered door een moderne en agressieve medische aanpak. Die aanpak bestaat uit isolatie, snel vaststellen van de diagnose, stevig toedienen van vocht en bloedproducten om uitdrogen of doodbloeden te voorkomen. Hiervoor is voldoende personeel (gezondheidswerkers, verpleegkundigen en artsen) nodig, goed ingerichte ziekenhuizen en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen: jassen, handschoenen, maskers, gezichtschilden etc. De bescherming moet perfect zijn. Er mag geen enkel contact zijn met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine, moedermelk, zweet, sperma, braaksel en diarree. Ook na de dood van de gastheer blijft het virus leven en is er besmettingsgevaar. Quarantaine is hierop het antwoord.

error: Kopiëren mag niet!