Zaakgelastigde Noorman mag binnenkort geloofsbrieven aanbieden

Ernst Noorman, de zaakgelastigde van Nederland in Suriname, zal binnenkort in de gelegenheid gesteld worden om zijn geloofsbrieven aan president Desi Bouterse aan te bieden. Dit bevestigt Maurice Pourchez, woordvoerder van de Nederlandse ambassade, aan Dagblad Suriname. Indien het staatshoofd niet aanwezig kan zijn, zal zoals gebruikelijk de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, deze geloofsbrieven namens hem in ontvangst nemen. De verhoging van de status van de zaakgelastigde werd in september besproken tijdens een overleg tussen minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken van Nederland met zijn Surinaamse collega Winston Lackin. Ze spraken elkaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Vorig jaar droeg het Nederlandse kabinet Ernst Noorman al voor als ambassadeur in Suriname, maar er kwam geen goedkeuring van Surinaamse kant. Normalisering van de relatie met de oud-kolonie was een belangrijk punt van Timmermans bij zijn aantreden. Noorman werd ruim een jaar geleden aangesteld als tijdelijke zaakgelastigde. Met de komst van Ernst Noorman had de Nederlandse ambassade in ons land na meer dan een jaar weer een ‘chef de poste’. Dat de diplomaat zich nog geen ambassadeur mocht noemen, typeerde de moeizame betrekkingen tussen Paramaribo en Den Haag. Noorman bleef op een goede verstandhouding hopen. De Nederlandse regering riep ambassadeur Aart Jacobi in 2012, na de aanname van de Amnestiewet, terug. Met het aantreden van een nieuwe regering in Nederland liet minister Frans Timmermans blijken opnieuw een ambassadeur in Suriname te willen aanstellen.
FR

error: Kopiëren mag niet!