Bouva: ‘Toename geweld op scholen baart mij zorgen’

Parlementariër Melvin Bouva, die voorzitter is van de vaste commissie voor onderwijs in het parlement, zegt dat de toename van geweld op scholen hem bezig houdt. Steeds vaker blijkt dat leerlingen met messen naar school gaan. Deze bezorgdheid maakte Bouva kenbaar tijdens de opening van een nieuwe muloschool gisteren. “Zelfs een schaar is teveel”, zegt Bouva. “Enerzijds is het een kwestie van controle, maar allereerst begint het bij de jongeren zelf”, legt hij uit. “Het geweld op scholen stoort het onderwijs en hoort daar niet thuis”, gaat Bouva verder. Hij doet daarom een beroep op leerlingen om ‘geen ‘gangster’ te gaan spelen voor elkaar op school maar om gangster te spelen met de schoolboeken’. Hij hield de leerlingen voor dat zij een dag zullen moeten overnemen van de ouderen. “De ouderen zijn daar waar ze nu zijn, omdat ze gestudeerd hebben en er hard voor gewerkt hebben. De jongeren zouden hetzelfde moeten doen en niet op hoeken van straten staan zoals dat tegenwoordig meer het geval is bij de malls”, aldus Bouva tijdens een interview met Dagblad Suriname.
De minister van Onderwijs, Ashwin Adhin, die het minder positief gedrag van leerlingen eveneens aanhaalde tijdens zijn openingsspeech, zei daarbij dat vooral de sociale omgeving de boosdoener is. De school moet de leerlingen helpen een maatschappelijke waarde voor zichzelf te vinden of creëren.” Studenten moeten ook nadenken over wat hun maatschappelijke bijdrage zal zijn aan de gemeenschap. Deze generatie zal op veel jongere leeftijd moeten beslissen voor de toekomst dan voorgaande generaties, omdat zij gezien worden als de generatie die zich sneller ontwikkelt en ook slimmer is”, aldus Adhin.

error: Kopiëren mag niet!