Houtunie vestigt alle hoop op president Bouterse

De Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu) verwacht dat president Desi Bouterse binnenkort een oplossing zal brengen in de langdurige kwestie betreffende de verhoging van het concessierecht per hectare naar SRD 20,- per jaar. Andre Soeltaansingh, voorzitter van de Houtunie, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij medio juni nog een gesprek heeft gehad met het staatshoofd en hij hem verzekerd heeft alles aan te doen om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Hij verwacht dat Bouterse voor eind van dit jaar van zich zal laten horen. Een deel van de concessionarissen had besloten om naar de groene tafel te stappen, terwijl een ander deel eerder aangaf ‘on speaking terms’ te zijn met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Soeltaansingh zegt dat hij echter weinig weet over deze twee groepen en niet veel kan aangeven over de vorderingen die zij hebben geboekt. De regering heeft de verhoogde tarieven in november 2013 vastgelegd in een beschikking die vanaf 1 januari 2014 is ingegaan. Volgens Ashu is er niet gecommuniceerd met de ondernemers die in de sector werkzaam zijn. Soeltaansingh merkte eerder op dat er een spiraaleffect volgt als de concessiehouders op basis van deze verhoging hun activiteiten doorvoeren. Dat betekent dat de consument minimaal dertig procent meer op de prijs voor gezaagd hout zou moeten betalen.
Een andere zaak die de Ashu dwars zit is dat de tariefsverhoging alleen geldt voor concessiehouders. Zo geldt het tarief niet voor een belangrijke groep bosexploitanten van gemeenschapsbossen, waarover veel dorpen beschikken. De tariefsaanpassing is niet van toepassing op deze groep. In februari is er een overleg geweest over dit onderwerp tussen de vertegenwoordigers van de houtsector (Ashu, KKF, Asfa), de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, en vicepresident (vp) Robert Ameerali. De vp heeft tijdens dit gesprek beslist dat die verhoging van SRD 20 overeind blijft. Volgens de vp biedt die wet voldoende openingen waardoor het een beetje dragelijker kan worden voor de bosbouwsector. Uiteindelijk is alle hoop nu op de president gevestigd.
FR

error: Kopiëren mag niet!