“2235 stemmen halen in 2010 betekent niet dat je hetzelfde krijgt in 2015”

Politiek analist Hardeo Ramadhin geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat de politieke geschiedenis heeft uitgewezen dat kandidaten die bij eerder gehouden verkiezingen veel stemmen hebben gehaald, bij de eerstvolgende verkiezingen sterk achteruit gaan. Ramadhin waarschuwt hiermee de Nieuw Suriname (NS) parlementariër Premdew Lachman die nog steeds ervan uitgaat dat hij stabiel is gebleven op de 2235 stemmen die hij in 2010 in Nickerie had gehaald. De NS-parlementariër heeft eerder in gesprek met deze krant aangegeven dat hij sterk genoeg is om alleen een overstap te doen naar een andere partij. Volgens de politiek- analist sprak iedereen in Nickerie in 2010 over ‘change’. Vandaag de dag is die verandering niet gekomen en is Nieuw Suriname nergens in het district te zien. Lachman heeft in zijn ogen ook als volksvertegenwoordiger gefaald door zijn geringe prestatie in het parlement. Twee voorbeelden die Ramadhin aanhaalt zijn de gevallen van omroeper en politicus Shabir Izaak die bij de verkiezingen van 1996, 3703 stemmen had gehaald. In het jaar 2000 viel hij terug naar 179. Daarnaast heb je ook oud president Jules Wijdenbosch die in 2005 als lijsttrekker van de DNP 2000, 10.394 stemmen had gehaald. Nadat hij was overgestapt naar de NDP haalde hij als lijstduwer slechts 1767 stemmen. Ramadhin zegt dat de resultaten mogelijk zo slecht zijn, omdat deze twee politici waren overgestapt naar andere politieke organisaties en zo niet goed bij de kiezer zijn overgekomen. ‘Overstappen wordt meestal aangeduid als een overstap op persoonlijke belang’, benadrukt de analist. Zonder de 2235 stemmen van Lachman zou de Mega Combinatie (MC) de derde zetel in Nickerie niet hebben gehaald. Theoretisch betekent dat ook dat de derde zetel van de MC in het district ook is verloren. Indien Lachman deze zetel wenst te behouden zal hij uiteindelijk voor een partij moeten kiezen waarin de kiezers in Nickerie zich terug kunnen vinden. Naar schatting zal de ABOP volgens hem slechts 200 tot 300 stemmen in het rijst district halen. Dit, terwijl er 2700 tot 2800 stemmen nodig zijn om een zetel te halen. Het Nieuw Front is echter veel sterker. Deze cijfers hangen echter af van het aantal, dat in het district meedoet. ‘Hoe meer partijen, hoe minder stemmen nodig om zetels te halen’, aldus Ramadhin.
Monorath heeft volgens Ramadhin wel goed werk als Assembleelid verricht. Echter is het probleem bij hem dat hij in Paramaribo zal moeten meedoen met de verkiezingen. Volgens de politiek-analist heeft de NS`er ongeveer 8000 stemmen in Paramaribo nodig om gekozen te worden. Het probleem is nu dat de ABOP niet zo sterk is in de hoofdstad. Al zou Monorath met ABOP gaan samenwerken en de partij 1 zetel zou behalen, is het dan volgens het kiessysteem zo dat het kandidaat met de meeste stemmen wordt gekozen. Dus als Monorath als lijsttrekker wederom 762 stemmen haalt, terwijl de tweede kandidaat meer stemmen heeft, wordt hij toch niet gekozen. Bij twee zetels wordt de situatie anders. Hier ga je dan alle stemmen optellen en delen door twee. Hierna ga je kijken of iemand via voorkeur gekozen is. Volgens zijn politieke analyse denkt hij niet dat de gele partij meer dan 1 zetel in Paramaribo zal kunnen halen. Daarna komt een ander probleem bijkijken. De ABOP heeft in de afgelopen periode bewezen een sterke partner te zijn van de NDP. Dat betekent dat de ABOP mogelijk ook na de verkiezingen wederom gaat samenwerken met de NDP en zo de NS-Assembleeleden wederom dezelfde stiefmoederlijke behandeling zullen krijgen. Uiteindelijk hoeven de twee heren volgens hem niet speciaal in DNA hun bijdrage te leveren. Volgens Ramadhin kan ook op andere manieren soortgelijk werk worden gedaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!