Somohardjo wordt vervangen als voorzitter vaste commissies HI en LVV

Paul Somohardjo, de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zal voor de aanvang van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens een huishoudelijke vergadering worden vervangen als voorzitter van de vaste commissies voor de ministeries van Handel en Industrie (HI) en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Daarnaast zullen ook andere wijzigingen worden aangebracht in de vaste commissies. Deze twee ministeries waren eerder onder het beheer van de PL. Nadat president Desi Bouterse de roodwitte partij uit de coalitie zette, kwamen zij respectievelijk onder het beheer van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) en de Nationale Democratische Partij (NDP).
Het is niet de eerste keer dat een voorzitter van een vaste commissie door soortgelijke omstandigheden wordt vervangen. In juli 2012 heeft de PL-voorzitter de leiding over de vaste commissie HI onder zich gehad, nadat dit ministerie onder het beheer van zijn partij kwam. Hij verving hiermee Harish Monorath van Nieuw Suriname, wiens partij niet meer tot de coalitie werd gerekend. BEP-parlementariër Ronny Asabina was als voorzitter van de departementale commissie Regionale Ontwikkeling gevraagd om plaats te maken voor Marinus Bee en Soetimin Marsidih is vervangen door Melvin Bouva voor de commissie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Marinus Bee, die commissievoorzitter was van de departementale commissie Sport en Jeugdzaken, werd vervangen door Refano Wongsoredjo. Uit solidariteit met Monorath had NS-assembleelid Premdew Lachman zijn functie als voorzitter van de departementale commissie Volksgezondheid neergelegd.
Diverse commissies bezig met voorbereidend werk begroting
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft eerder aangegeven dat ze dit jaar wil beginnen met de begrotingsbehandeling. De algemene politieke beschouwingen zullen eerst gehouden worden. Het quorum probleem blijft echter een heet hangijzer. Afgelopen maand is er niet vergaderd, omdat diverse leden in het buitenland zaten. Ondertussen zijn de meesten terug. Minstens twee leden van de coalitie zijn ziek en zullen waarschijnlijk niet aanwezig kunnen zijn op de vergadering.
FR

error: Kopiëren mag niet!