Ministerie LVV stimuleert ook klein veehouderij in Nickerie

Ministerie van LVV stimuleert ook klein veehouderij in Nickerie.2Ter diversifiëring van de agrarische sector heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geïnteresseerden uit Nickerie in de gelegenheid gesteld om schapen op te kopen, die uit het vermeerderingsbedrijf van het ministerie te Tibiti komen. Hier wordt er aan kwaliteitsvermeerdering van onder andere schapen, gedaan. Het gaat om schapen van het ras Black Belly. Dit wordt het langst gekweekt in ons land en is daarom bestand tegen alle omstandigheden in ons land. De Black Belly’s vermenigvuldigen zich heel snel, waardoor het efficiënt is voor kwekers van grote kuddes. Hiermee wil het ministerie de klein veehouderij ook een impuls geven.
Vrijdag is er een kudde van 30 schapen in Nickerie aangekomen voor de verkoop. Dit is de derde keer op korte termijn, waarbij de schapen naar de klein veehouders zijn gebracht. Eerder zijn er per partij 20 schapen verkocht. Minister Soeresh Algoe van LVV is van mening dat Nickerie over genoeg gronden beschikt om aan schapenkwekerij te doen. Hij zegt dat er in Nickerie bijkans 30 jaren geleden, haast op elk erf schapen rondliepen. Nu ziet men Nickerianen nauwelijks schapen kweken en is schapenvlees onbetaalbaar geworden in dit district. Er zijn 250 tot 300 mensen die momenteel nog aan schapenteelt doen in Nickerie. De minister zegt wel optimaal te zullen zorgen voor begeleiding voor de schapenkwekers. Het ministerie van LVV merkte de belangstelling van schapenteelt in Nickerie, toen er eerder dit jaar enkele informatiesessies werden gehouden door veeteeltdeskundige Mari Flurkens. Flurkens heeft ook aangegeven dat de afdeling Veeteelt van het ministerie van LVV zich het komende jaar zal richten op het brengen van andere schapenrassen naar Nickerie, die meer slachtgericht zijn.

error: Kopiëren mag niet!