Minimaal 30% vrouwen op DNA-niveau bij komende verkiezingen

De vrouwen die zich nu profileren binnen de verschillende politieke partijen gaan voor minimaal 30% vrouwen op DNA-niveau bij de komende verkiezingen. Het meest ideale is natuurlijk op basis van 50%-50% naast de man in DNA staan, maar in de startfase reeds al 30% behalen, is uitmuntend. Dat menen de vrouwelijke toppers van de verschillende politieke partijen, die in verband met de verkiezingen op 25 mei 2015 een training ‘Meer vrouwen in de besluitvorming 2015’ hebben gevolgd.
‘Mannen bereiken de top door meer zelfvertrouwen’
De training was een initiatief van DNA in samenwerking met de UNDP. Aangezien er binnen DNA weinig animo is voor een quota wet, is besloten om deze vrouwen tools aan te reiken om zich beter te kunnen profileren. Zij moeten nagaan welke rol ze kunnen vervullen in de politiek en ook wat zij voor de gemeenschap kunnen betekenen. Mannen bereiken vaak de top, maar dat komt volgens assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons niet omdat zij meer kennis of doorzettingsvermogen hebben. Zij bereiken dit door het zelfvertrouwen. En daarom is de training bedoeld om onder meer het zelfvertrouwen bij vrouwen aan te wakkeren.
‘De 50% halen we pas als er een wet wordt gemaakt, die politieke partijen dwingt om meer vrouwen te laten profileren. Voor de komende verkiezingen hebben we weinig tijd hiervoor, maar nu al 30% halen is niet onmogelijk, vooral niet als de vrouwen van alle politieke partijen zich bundelen en voor zichzelf opkomen’, reageert Rewtie Sietaram van de VHP. Ze onderstreept dat vrouwen vooral meer verkiesbare posities moeten krijgen. Hoe meer vrouwen in het bestuur, des te beter het gesteld zal zijn met managen van het bestuur, omdat volgens haar vrouwen stabieler zijn, kunnen multitasken en vooral stressbestendig zijn. ‘Ik geef voor de volle 200 procent de garantie dat we een beter Suriname tegemoet gaan, als meer vrouwen direct te maken hebben met de besluitvorming.’ Zolang een vrouw deskundig genoeg is voor een positie op DNA, mag niemand haar tegenhouden deze positie in te vullen, aldus Sietaram. Ze begrijpt echter dat het steeds strijden en bewijzen zal zijn, willen de vrouwen in DNA voor een positie gaan.

error: Kopiëren mag niet!