Adhin blijft zwijgen over politieke kleur

Het schijnt dat minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) nog niet klaar is om zijn politieke kleur prijs te geven. De bewindsman weigert in te gaan op vragen over een politieke carrière. ‘Ik zit in een vergadering, bel me over een uur terug’, zei de bewindsman na het horen van het onderwerp. Echter is het uur uitgelopen tot uren en uiteindelijk dagen, maar komt er nog steeds geen reactie van de onderwijstopman. Adhin is niet onbekend met vage antwoorden. Zo heeft hij in de prille beginfase van zijn aanstelling als minister ontkend dat hij iets afwist van zijn benoeming. “Ik heb dit vernomen uit geruchten, maar de officiële informatie heeft mij nog niet bereikt”, benadrukte Adhin toen. Echter had hij eind juni 2013, enkele dagen voor bekendmaking van zijn ministerschap, het voorzitterschap van de Culturele Unie Suriname (CUS) overgedragen. De Minov-minister blijft zeggen dat hij ver van de politiek blijft. Echter blijft een ministerspost een politieke job en zal hij actief de politiek moeten ingaan, indien hij verzekerd wil zijn van een tweede ambtstermijn.
‘Dit hoor ik voor het eerst’, zei de onderwijsminister in januari 2014 lachend aan Dagblad Suriname, toen hem de vraag werd gesteld of hij bij de komende verkiezingen in 2015 op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) zal prijken. De bewindsman bestempelde deze geluiden als ‘een lachertje’ en toonde geen interesse om verder hierop in te gaan. Vanwege zijn lidmaatschap bij de CUS ontstond enige tijd ook het vermoeden dat Adhin lid zou zijn geweest van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Deze geruchten werden door zijn voorganger van de CUS, NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, ontkracht. Volgens Gajadien komt Adhin niet uit VHP-kringen. Hij kent hem uit de culturele wereld. Als voorzitter van de CUS vroeg Gajadien aan Adhin om de organisatie te ondersteunen en dat heeft hij ook gedaan. Gajadien zegt dat hij in Adhin een maatschappelijke bewogen persoon zag en daarom hem als voorzitter wilde hebben in CUS. ‘We waren op zoek naar een politiek onafhankelijk persoon en dat was hij wel’, aldus de politicus.
Adhin volgde zijn voorganger Shirley Sitaldin op als onderwijsminister. Dit vond plaats in juli 2013 nadat Sitaldin haar portefeuille ter beschikking stelde aan president Desi Bouterse. Adhin is de derde minister die de scepter zwaait op het onderwijsministerie vanaf het aantreden van de regering Bouterse in 2010. Adhin is geen onbekende in de Surinaamse samenleving. Hij is voorzitter geweest van de CUS en ook docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Adhin heeft zich gespecialiseerd in informatie- en communicatietechnologie. Hij heeft zich het afgelopen jaar ook ingezet voor een grootse viering van 140 jaar Hindoestaanse Immigratie.
FR

error: Kopiëren mag niet!